Töltött karaj

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Töltött karaj

Hozzávalók:

  • 1 kg kicsontozott karaj
  • liszt
  • 4 db lila- és 2 db vöröshagyma
  • 2 ek hecsedlilekvár
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 2 ek vaj
  • 2 ek liszt
  • 5-6 dl tej a besamellhez
  • 2-3 fürt szőlő
  • 15 dkg füstölt főtt tarja
  • bors
  • szerecsendió

Elkészítése:

A húst megmossuk, felszeleteljük, kiklopfoljuk majd sózzuk, borsozzuk, lisztbe megforgatjuk, és forró olajban kisütjük. Kiszedve a serpenyőből lecsepegtetjük, félretesszük.

A szőlőt megmossuk, leszemezzük, én vegyes színűt szoktam használni, majd a kétféle hagymát is megtisztítjuk, és vékony karikára vágjuk. A visszamaradt olajba beletesszük a hagymákat és a szőlőszemeket, kicsit sózzuk, frissen borsozzuk, és fedő alatt elkezdjük párolni, majd kb 5 perc után 2 ek hecsedli, más néven csipkebogyólekvárt keverünk hozzá, így felforraljuk és kb még 10 percig főzzük mérsékelt lángon.

A füstölt, főtt tarját felkockázzuk, félretesszük.

A kisült hússzeleteket tepsibe fektetjük, ráhalmozunk evőkanállal a lilahagymás alapból, megszórjuk a kockára vágott füstölt tarjával és ezután elkészítjük a füstölt sajtos besamelt.

A tejet felforraljuk, félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük, majd a lereszelt füstölt sajtot is. Amikor elolvadt benne, nagyon pici sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, és a húsok tetejére kanalazzuk.

Fóliával lefedve a tepsit, 200 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd fólia nélkül 5 percig.

Nagyon finom, leginkább burgonyapürével.