Szűzpecsenye wellington módra recept

Hozzávalók:
- kb 80 dkg sertésszűz (egyenlő vastagságú, középső része)
- 50 dkg csiperke gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyemzöld
- kevés kakukkfű
- kb 10 dkg mustár
- kb fél dl olaj
- 1 cs (270 g) leveles tészta
- 20 dkg feketeerdei sonka
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája (a kenéshez)
Elkészítése:
A húson maradt esetleges inakat és hártyákat levágjuk, majd a húst besózzuk és borsozzuk mindegyik oldalán.
Egy serpenyőben, amibe a hús belefér, olajat forrósítunk, majd 4-5 perc alatt a hús mindegyik oldalára kérget sütünk.
A húst egy ecset segítségével körbekenjük a mustárral, majd félretesszük.
A hagymát meghámozzuk és a gombával együtt apróra vágjuk. A fokhagymát is hámozzuk és zúzzuk.
Egy serpenyőben olajat havítünk, majd rádobjuk a hagymát és megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a gombát, fokhagymát és ízesítjük sóval, borssal és kakukkfűvel. Addig pároljuk, amíg a levét elfövi teljesen. Ekkor egy botmixerrel teljesen homogénre keverjük a masszát. Végül a gombás masszába beleforgatjuk az apróra vágott petrezselmyet.
Egy nagyobb folpackot leterítünk magunk elé és kis átfedésekkel ráterítjük a sonkaszeleteket. A sonkán egyenletesen elterítjük a gombás masszát, majd erre rátesszük a húst. A folpack segítségével szorosan feltekerjük az egészet, becsomagoljuk és kb fél órára hűtőbe tesszük.
Amíg a hús a hűtőben van, addig előkészítjük a tésztát. Ha nem előre nyújtottat használunk, akkor nyújtsuk ki kb 25*40 cm-es lappá. Elővesszük a húst, kicsomagoljuk és a tészta hosszabbik oldalára rátesszük, majd feltekerjük szorosan, a végeit lezárjuk. Újabb fél órára hűtőbe tesszük, hogy visszadermedjen a tészta is.
A tetejét tojássárgával lekenjük. Ha szeretnénk, akkor a kés élével megmintázhatjuk a tésztát (de vigyázzunk, hogy NE VÁGJUK KI A TÉSZTÁT, vagy maradék/másik tésztából készíthetünk rá rácsokat, különböző mintákat, de azokat is kenjük le.
A hűtés letelte után 210 fokos sütőben kb 30-35 perc után aranybarnára sütjük. Megvágás előtt legalább 15 percig pihentetjük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »
A legjobb házias egytálételek – húsimádóknak és zöldségkedvelőknek
Amikor kevés az időd, de valami igazán laktatót szeretnél főzni, az egytálé
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »