Szalonnás-babos sertéstarja recept
Hozzávalók:
- 7-8 nagyobb szelet tarja
- 25 dkg császárszalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 vörösbab konzerv (400 g-os)
- só (ízlés szerint)
- 1 tk ételízesítő
- 2 ek kukoricaliszt
- 1 kk pirospaprika
- 3 dl sör
- 1 ek étolaj
Elkészítése:
A tarjaszeleteket klopfoljuk ki, de arra figyeljünk hogy ne legyen túl vékony. Ezután ízlés szerint sózzuk, és hagyjuk állni, ameddig a babos ragut elkészítjük.
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
A császárszalonnát vágjuk fel vékony csíkokra. A babot tegyük egy szűrőbe, majd öblítsük le és csepegtessük le.
Egy serpenyőbe tegyük bele a felcsíkozott szalonnát, öntsük rá az olajat, majd süssük pár percig. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pár perc múlva amikor a hagyma kissé összeesett, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a lecsepegtetett babot is. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, kevergetve pároljuk még 1-2 percig, majd hűtsük langyosra.
A kukoricalisztet keverjük össze a pirospaprikával, majd forgassuk bele a hússzeleteket.
Ezután a hússzelet egyik felére kanalazzuk rá a szalonnás-babos tölteléket, majd hajtsuk rá a szabadon maradt húsrészt. Mindegyik szelet hússal így járjunk el (én hústűvel átszúrtam, hogy sütés közben ne nyíljon szét a töltött hússzelet, de ezt el is hagyhatjuk).
A megtöltött hússzeleteket helyezzük egymás mellé egy tepsibe, kanalazzuk mellé a kimaradt tölteléket, majd öntsük fel a sörrel és fóliával fedjük le a tepsit.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten egy óra alatt pároljuk puhára a húst (én légkeverésnél 160 fokon, 60 percig pároltam):
Ezután vegyük le a fóliát, kicsit emeljünk a hőfokon és süssük szép pirosra a húst.
Ameddig a hús sül, készítsünk mellé ízlés szerinti köretet…. jól illik hozzá pl a krumplipüré.
Tipp:
Tálaláskor a szalonnás-babos tarjaszeleteket ízlés szerinti körettel, salátával, esetleg egy szelet friss kenyérrel kínáljuk.