Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sült tarja csodagombócokkal, chilis mártogatóssal recept

Sült tarja csodagombócokkal, chilis mártogatóssal
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 2 szelet tarja
    • 3 nagy burgonya
    • 1 nagyobb zeller
    • 3 sárgarépa
    • 1 szál zellerlevél
    • 1/2 tömlős sajt (lehet ízesített is)
    • 5 dkg trappista sajt
    • 5 dkg füstölt trappista sajt
    • mézes-mustáros fűszersó
    • bors
    • olaj vagy zsír

    Mártogatós:

    • chilis fűszerolaj ízlés szerint
    • 1 paprika
    • 1 paradicsom
    • 1 fej hagyma
    • 1 kis doboz paradicsompüré
    • bors

    Elkészítése:

    A tarját a fokhagymával és mézes-csípős fűszersóval, olajjal bepácolom. Minél többet áll a hűtőben, annál finomabb lesz. Egy tepsiben kevés vízzel felöntve, fóliával lefedve kb 180 fokon odateszem sülni. Amikor megpuhult, leveszem a fóliát, majd egy megfordítással mindkét oldalát pirosra sütöm kb 200 fokon. Elkészítési idő nagyban függ a tűzhelytől, ezért nézegessük, villával szurkáljuk.

    A burgonyát, zellert, sárgarépát hasábburgonya nagyságúra vágjuk, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. Sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, egy kis olajjal meglocsoljuk, majd a hús fölé becsúsztatjuk és ezt is 180 fokon sütjük, amíg meg nem puhul. Nem baj ha néhány helyen megpirul kissé.Közben egy edényben gőz felett megolvasztjuk a trappista és füstölt sajtot. Amikor kész a sült zöldség, egy villával megtörjük, hozzáadjuk a kb fél tömlős sajtot, az olvasztott sajtokat, az apróra vágott zellerlevelet, elkeverjük és hagyjuk kihűlni. Ezután gombócokat formázunk belőle, majd tojás, zsemlemorzsa, ismét tojás, zsemlemorzsa panírral ellátjuk, és forró olajban kisütjük.

    Lecsós alapot készítünk (paradicsom, paprika, hagyma), chilis fűszerolajjal, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a paradicsompürét és mártás sűrűségűre főzzük. Kihűlés után a húst és gombócot egyaránt mártogathatjuk bele.

    Tipp:

    Elkészítése hosszadalmasnak tűnik, de kevés mosatlannal jár, hamar elkészül, mivel egy időben sülnek-főnek a hozzávalók.
    A mártogatóshoz a lecsós alapot én csípős paprikával készítettem, de ha gyerekek is esznek belőle, akkor ajánlott édes paprikával.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá