Sertésnyelv vadasan recept
Hozzávalók:
- 1 kg sertésnyelv
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 10 db szemesbors
- 10 db borókabogyó
- 1 ek almaecet
- 4 db babérlevél
- 1 tk cukor
- só
A mártáshoz:
- 2 ek cukor
- 2 ek étolaj
- 5 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 1 db zellergumó
- 2 ek finomliszt
- 3 db csemegeuborka
- 1-2 ek mustár
- fél citrom reszelt héja
- 2 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só
Elkészítése:
A nyelvet megmosom és annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, vöröshagymával, fokhagymával, borssal, borókabogyóval, ecettel, cukorral és babérlevéllel puhára főzöm. (kuktában 40-60 perc).
Ha kész, kiszedem belőle a nyelveket és megvárom még kihűl.
A főzőlevet leszűröm, a babérleveleket kidobom, a többit botmixerrel pépesítem, ha szükséges kevés főzőlevet öntök hozzá.
Közben a forró olajon megpirítom a cukrot, ha barna rádobom a megtisztított, felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, a vékony hasábokra vágott zellert, sózom és majdnem készre párolom.
Meghintem liszttel, picit pirítom, majd hozzáadom a hagymás pépet, felöntöm annyi főzőlével, hogy forralás után kellemesen krémes szószt kapjak.
Megszórom reszelt citromhéjjal, belekeverem az apróra szeletelt csemegeuborkát, mustárt, tejfölt és felforralom.
Végül elkeverem benne a felaprított petrezselyemzöldet. Kóstolás után még ízesíthetem sóval, cukorral ecettel.
Ha kihűltek a nyelvek, lehártyázom és fél centis szeletekre vágom.
Tálaláskor a hús szeletek mellé szedek a vadas szószból és bármi illik hozzá, ami a vadashoz megy, ezt most krumplikrokettel tálaltam.