Hozzávalók:
A mártáshoz:
Elkészítése:
A nyelvet megmosom és annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, vöröshagymával, fokhagymával, borssal, borókabogyóval, ecettel, cukorral és babérlevéllel puhára főzöm. (kuktában 40-60 perc).
Ha kész, kiszedem belőle a nyelveket és megvárom még kihűl.
A főzőlevet leszűröm, a babérleveleket kidobom, a többit botmixerrel pépesítem, ha szükséges kevés főzőlevet öntök hozzá.
Közben a forró olajon megpirítom a cukrot, ha barna rádobom a megtisztított, felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, a vékony hasábokra vágott zellert, sózom és majdnem készre párolom.
Meghintem liszttel, picit pirítom, majd hozzáadom a hagymás pépet, felöntöm annyi főzőlével, hogy forralás után kellemesen krémes szószt kapjak.
Megszórom reszelt citromhéjjal, belekeverem az apróra szeletelt csemegeuborkát, mustárt, tejfölt és felforralom.
Végül elkeverem benne a felaprított petrezselyemzöldet. Kóstolás után még ízesíthetem sóval, cukorral ecettel.
Ha kihűltek a nyelvek, lehártyázom és fél centis szeletekre vágom.
Tálaláskor a hús szeletek mellé szedek a vadas szószból és bármi illik hozzá, ami a vadashoz megy, ezt most krumplikrokettel tálaltam.