Sertésnyelv vadasan

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1 kg sertésnyelv
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10 db szemesbors
  • 10 db borókabogyó
  • 1 ek almaecet
  • 4 db babérlevél
  • 1 tk cukor

A mártáshoz:

  • 2 ek cukor
  • 2 ek étolaj
  • 5 db sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 1 db zellergumó
  • 2 ek finomliszt
  • 3 db csemegeuborka
  • 1-2 ek mustár
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:

A nyelvet megmosom és annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, vöröshagymával, fokhagymával, borssal, borókabogyóval, ecettel, cukorral és babérlevéllel puhára főzöm. (kuktában 40-60 perc).

Ha kész, kiszedem belőle a nyelveket és megvárom még kihűl.

A főzőlevet leszűröm, a babérleveleket kidobom, a többit botmixerrel pépesítem, ha szükséges kevés főzőlevet öntök hozzá.

Közben a forró olajon megpirítom a cukrot, ha barna rádobom a megtisztított, felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, a vékony hasábokra vágott zellert, sózom és majdnem készre párolom.

Meghintem liszttel, picit pirítom, majd hozzáadom a hagymás pépet, felöntöm annyi főzőlével, hogy forralás után kellemesen krémes szószt kapjak.

Megszórom reszelt citromhéjjal, belekeverem az apróra szeletelt csemegeuborkát, mustárt, tejfölt és felforralom.

Végül elkeverem benne a felaprított petrezselyemzöldet. Kóstolás után még ízesíthetem sóval, cukorral ecettel.

Ha kihűltek a nyelvek, lehártyázom és fél centis szeletekre vágom.

Tálaláskor a hús szeletek mellé szedek a vadas szószból és bármi illik hozzá, ami a vadashoz megy, ezt most krumplikrokettel tálaltam.