Paradicsomos-mézes sült oldalas recept
Hozzávalók:
- Oldalas igény szerinti mennyiség
- 2-3 ek méz (naná, hogy a pitypang mézem vetettem be)
- 1,5 ek mustár
- 5 ek házi ketchup (Ha nincs 2 ek sűrített paradicsomot összekeverünk 3 ek ketchuppal, és ha szükséges 1 ek cukorral)
- 1 kis fej hagyma
- Lehetőleg 3-4 friss bazsalikomlevél, ha nincs a szárított is jó lesz.
Elkészítése:
A húst mossuk, sózzuk a szokásos módon. Összeverjük a mézet, a mustárt és a paradicsompürét, illetve a ketchupot (ha szükséges a cukrot)
A hagymát nagyon apró kocákra vágjuk, majd a keverékbe tesszük és rácsipkedjük a bazsalikom leveleket. Az oldalast a masszánkba tesszük és jól átforgatjuk, majd 10-15 percig állni hagyjuk.
175°C-on készre sütjük. Ha elkészültét a hús, az illata és színe jelzi. Sűrű szaft veszi körül, amiből tunkolni kötelező!! ;)
Tipp:
Minden felesleges folyadék elsül, a szafton kívül csak húsból kisülő zsír található. Plusz zsiradék ebben a receptbe nem szükségeltetik!
Tálalási javaslat:
Burgonya, Rizs
Zöldséges köretek
Friss kenyérrel és zöldségpörkölttel tálaltam.
Zöldbab, újhagyma, kevés kockázott sárgarépa egyvelegéből, melyet hagyományos módon készítettem, ahogy a normál pörkötöket is szokás.
Önálló fogáskánt is helytáll, sőt füstölt húsokkal, főt tojással és tejföllel gazdagítható!
Megjegyezném, a fenti húst leveshúsként árulták de sajnáltam levesbe pocsékolni, mert nagyon húsos, így megsütöttem inkább és nem is bántam meg! :)