Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kolbászhússal tekert karaj recept

Kolbászhússal tekert karaj
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • kb. 35 cm hosszú sertéskaraj egyben
    • 250 g darált sertéscomb
    • 1 kk só
    • 0,5 kk őrölt bors
    • 0,5 kk házi fokhagymakrém
    • 2 púpos tk őrölt pirospaprika
    • 200 g bacon szalonna
    • 1 ek zsír
    • 0,5 dl víz
    • 1 tk házi ételízesítő

    Elkészítése:

    A karajt jól megmossuk, a hártyás részt (ha van rajta) eltávolítjuk. Hosszában, a felső harmadánál egy éles késsel végigvágjuk úgy, hogy ne vágjuk át teljesen, kb. 1 cm-es sáv maradjon. Ekkor fordítsuk meg fejjel lefelé és a másik oldalán is ugyanígy vágjuk be. (Így a végéről nézve egy Z alakú bevágás látható.)

    A karajt széthajtogatjuk, majd vékony téglalap alakúra klopfoljuk. Sóval, borssal megszórjuk.

    A darált húshoz sót, borsot, fokhagymakrémet és fűszerpaprikát adunk és jól összegyúrjuk. A kiterített húson elterítjük a darált húsos masszát, majd a szélesebb oldalánál kezdve feltekerjük úgy, hogy a széle alulra essen.

    A bacon szalonnát egymás mellé sorakoztatjuk úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást. Rátesszük a feltekert húst, és beletekerjük a szalonnába.

    Egy magas falú kenyérsütőformát (vagy más, magasabb peremű, kis méretű tepsit) kikenünk zsírral és beletesszük a húst. Kevés vizet öntünk alá, a vízbe némi ételízesítőt szórunk.

    A formát alufóliával lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 75 percet sütjük légkeveréssel. Ekkor levesszük róla a fóliát (ha sok a leve, öntsük le róla) és további 25 percet pirítjuk.

    Kiemeljük a formából és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, majd szeletelve kínáljuk.

    Tipp:

    Nagyobb ünnepek alkalmával, illetve ha vendégeket várunk, mindig készül valamilyen töltött hús vagy tekercs. Nagy előnyük, hogy már előre megsüthetők és az adott napon csak felszeleteljük és kínáljuk. Szép hidegtál is készíthető belőle, de habos krumplipürével, esetleg salátával is remek fogás.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá