Expressz brassói recept
Hozzávalók:
- 80 dkg sertéstarja
- 1-1,5 kg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 5–6 gerezd fokhagyma
- 1 nagy doboz tejföl
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt köménymag
- pirospaprika
- őrölt fokhagyma pehely (vagy fokhagyma por)
- étolaj
- sertészsír
Elkészítése:
A kicsontozott tarját felkockázzuk és egy mélyebb tepsibe rakjuk. A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágjuk és hozzákeverjük a húshoz. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménymaggal és pirospaprikával, majd összeforgatjuk.
Egy-két evőkanál sertészsírt rakunk rá (vagy étolajat) és aláöntünk 1,5-2 dl vizet. Lefedjük alufóliával és a 180–200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk. Körülbelül 50–60 perc után fólia nélkül pirítjuk még ízlés szerint. A lényeg, hogy a szaft ne forrjon el teljesen, de a hús “színt” kapjon.
Közben a burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és egy nagyobb tepsibe rakjuk.
Megsózzuk (ha van, akkor nagyszemű sóval) és megszórjuk fokhagyma őrleménnyel. Ráöntjük a tejfölt és kb 0,5–1 dl olajat, majd jól összekeverjük. Letakarjuk alufóliával és betesszük a hús mellé sülni 30–40 percig. Utána anélkül pirítjuk még 15-20 percig. Közben néha átforgatjuk.
Ha a hús és a burgonya is megsült, összeforgatjuk egy nagy tálban.
Jó étvágyat hozzá!
Tipp:
Elsőre furcsa lehet a hozzávalók listájában a tejföl, de a burgonya így szaftos marad. Ha nincs otthon tejföl, helyettesíthető kefírrel vagy joghurttal is.
A hagyma és a fűszerek aránya is ízlés szerint változtatható.
Az elkészítés ideje rövidülhet, ha pl. légkeveréses sütőben sütünk.