Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Dubarry szelet recept

Dubarry szelet
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 8 szelet karaj
    • őrölt fehér bors
    • 2-3 ek kukoricaliszt
    • 2-3 ek olívaolaj
    • 1 kisebb karfiol
    • besamelmártás

    Szóráshoz:

    • reszelt sajt
    • zsemlemorzsa

    Besamelmártás:

    • 6 dkg liszt
    • 8 dkg vaj
    • 5 dl tej
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 dl főzőtejszín
    • őrölt fehér bors
    • szerecsendió

    Elkészítése:

    A karajszeletek széleit néhány helyen vágjuk be (így sütés közben nem fog összezsugorodni a hússzelet), majd klopfoljuk ki. Ezután sózzuk be, és hagyjuk legalább fél órát állni, hogy a só átjárja.

    A besózott, és levet engedett hússzeleteket töröljük papírtörlővel szárazra, majd ízlés szerint szórjuk meg az őrölt borssal. Ezután forgassuk bele a kukoricalisztbe, majd helyezzük bele a felmelegített olajba, és lassan mindkét oldalát süssük szép pirosra.

    Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és spricceljük le olívaolajjal. Ezután helyezzük rá egymástól kicsit távolabb az elősütött hússzeleteket.

    A karfiolt szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízben főzzük félpuhára. Ezután szedjük ki a főzővízből, és alaposan csepegtessük le.

    A tepsiben lévő hússzeletek tetejére halmozzuk rá az előzőleg alaposan lecsepegtetett karfiolrózsákat, majd kanalazzuk rá a besamelmártást.

    A besamelmártáshoz egy serpenyőben hevítsünk fel 6 dkg vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, és állandó keverés mellett csináljunk világos rántást (nem szabad megpirítani a lisztet). Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejet. Ezután kézi habverővel keverjük simára, csomómentesre, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve főzzük sűrűre.

    Amikor már besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és hagyjuk pár percig hűlni. Ezután adjuk hozzá a megmaradt vajat, a tojássárgákat és a tejszínt, majd keverjük simára. Végül egy szűrőn szűrjük át, hogy szép selymes mártást kapjunk.

    Az elkészült mártást kanalazzuk rá a karfiol tetejére úgy, hogy lehetőleg mindenhol befedje. Ezután szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, és egy kevés zsemlemorzsával.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten (180 fok) süssük szép pirosra.

    Tálaláskor ízlés szerint rizzsel, vagy krumplipürével kínáljuk.

    A dubarry szelet kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 152 kcal
    Fehérje: 11 g
    Szénhidrát: 7 g
    Zsír: 9 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá