Csülkös rétes recept
Hozzávalók:
Réteshez:
- 30 dkg főtt, füstölt csontozott csülök
- 10 dkg bacon szalonna
- 10 dkg savanyú káposzta
- 4 ek rizs
- 1 dl tejföl
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- bors
- 1 csomag réteslap (6 lapos)
- metélőhagyma
- olvasztott vaj (margarin), vagy olaj a kenéshez
- zsemlemorzsa
Mártáshoz:
- 5 dkg bacon szalonna
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk pirospaprika
- csipet őrölt kömény
- 4 dl víz
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
Elkészítése:
A savanyú káposztát fölaprítjuk, és a 4 ek rizzsel lábasba rakjuk. 1 dl vízzel felengedjük, és 20 perc alatt puhára pároljuk. Ha marad rajta víz, akkor leöntjük róla.
A csülökhúst és a bacon szalonnát apró kockákra vágjuk, összekeverjük a tejföllel és a tojásokkal. Ízesítjük sóval, borssal és egy kis metélőhagymával, majd a kihűlt rizzsel összekeverjük.
A réteslapokat egyenként megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk zsemlemorzsával. A húsos tölteléket a felénk eső oldalára halmozzuk, majd a tésztát feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, olvasztott vajjal megkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 percig sütjük.
Mártás készítése:
A mártáshoz a bacon szalonnát apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben kisütjük, megszórjuk pirospaprikával, rányomjuk a fokhagymát, majd hozzáöntünk 4 dl vizet. 2 dl tejfölben elkeverjük a lisztet, és ezt is hozzákeverjük.
Ízesítjük köménnyel, esetleg sóval, és pár percig forraljuk.
A megsült rétest 8 nagy szeletre vágjuk, és a mártással tálaljuk.
Tipp:
Csülök helyett használhatunk más főtt, füstölt húst is, pl. tarja, sonka.)
A csülkös rétes kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 10 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 14 g