Csülkös rétes

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Réteshez:

  • 30 dkg főtt, füstölt csontozott csülök
  • 10 dkg bacon szalonna
  • 10 dkg savanyú káposzta
  • 4 ek rizs
  • 1 dl tejföl
  • 2 tojás
  • bors
  • 1 csomag réteslap (6 lapos)
  • metélőhagyma
  • olvasztott vaj (margarin), vagy olaj a kenéshez
  • zsemlemorzsa

Mártáshoz:

  • 5 dkg bacon szalonna
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk pirospaprika
  • csipet őrölt kömény
  • 4 dl víz
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt

Elkészítése:

A savanyú káposztát fölaprítjuk, és a 4 ek rizzsel lábasba rakjuk. 1 dl vízzel felengedjük, és 20 perc alatt puhára pároljuk. Ha marad rajta víz, akkor leöntjük róla.

A csülökhúst és a bacon szalonnát apró kockákra vágjuk, összekeverjük a tejföllel és a tojásokkal. Ízesítjük sóval, borssal és egy kis metélőhagymával, majd a kihűlt rizzsel összekeverjük.

A réteslapokat egyenként megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk zsemlemorzsával. A húsos tölteléket a felénk eső oldalára halmozzuk, majd a tésztát feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, olvasztott vajjal megkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 percig sütjük.

Mártás készítése:

A mártáshoz a bacon szalonnát apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben kisütjük, megszórjuk pirospaprikával, rányomjuk a fokhagymát, majd hozzáöntünk 4 dl vizet. 2 dl tejfölben elkeverjük a lisztet, és ezt is hozzákeverjük.

Ízesítjük köménnyel, esetleg sóval, és pár percig forraljuk.

A megsült rétest 8 nagy szeletre vágjuk, és a mártással tálaljuk.

Tipp:

Csülök helyett használhatunk más főtt, füstölt húst is, pl. tarja, sonka.)