Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Brassói-ahogy Zalában tanultam recept

Brassói-ahogy Zalában tanultam
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat


  • Hozzávalók:

    • fél kg bármilyen hús(én pulykamellből szoktam,de a csirke is jó hozzá, és a sertéscomb is, de akár a lapocka is, ha valaki “zsírosabban” szereti)
    • 1 nagyobb fej vöröshagyma
    • irdatlan mennyiségű fokhagyma(1 fej,ízléstől és mérettől függően)
    • 1 nagyobb konzerv sűrített paradicsom
    • 15 dkg szalonna
    • só, bors, majoránna, pirospaprika
    • 1 kg krumpli
    • olaj a sütéshez

    Elkészítése:
    Történet: Ha megkérdezném, mi legyen az ebéd/ vacsora, és mindig Páromra hallgatnék, akkor brassói lenne brassóival, és mellé egy kis brassói. Nem, mintha olyan különös étel lenne…csak egyszerűen szereti…én ezt eléggé “parasztosra”, ütősre csinálom,kicsit olyan, mintha pörkölt lenne.

    Na akkor nézzük is a receptet:

    Először is fogjuk a húst, megmossuk, leszárítjuk, és vékony csíkokra vágjuk. A szalonnával is ugyanezt tesszük.A hagymákat megpucoljuk, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát megfuttatjuk olajon, és mikor már majdnem jó, belerakjuk a szalonnát, és együtt pirítjuk tovább. Ha megpirult, levesszük a tűzről, teszünk rá 1-2 teáskanál őrölt pirospaprikát(lehet egy kicsi erőset is), és visszarakjuk a tűzre, kis lángon. Nem pirítjuk sokáig, csak míg ismét nem lesz meleg, mert a paprika megkeseredhet! A pirítás viszont azért kell, hogy kijöjjön a színe. Ha ez megvan, rárakjuk a húst, összekeverjük, és megpirítjuk. Ha már úgy látjuk, hogy a husi kérget kapott(tehát sehol sincs paprikás nyershús színe), ráöntjük a sűrített paradicsomot, és vizet, amennyi épp ellepi. Ekkor fűszerezzük, morzsolunk bele kis majorannát, frissen őrölt bors, só, és ennyi… nem egy túlfűszerezett kaja…ja,a legfontosabbat majd el is felejtettem: ekkor nyomjuk bele a fokhagymát is!Bátrabbak apríthatják is, én speciel utálom, ha a fogam alatt ropog a fokhagyma. Minél több van benne, annál jobb íze lesz, ennek az ételnek az adja meg az ízét. Ha ezzel kész vagyunk, lefedjük, és 20 percig főzzük(húsfélétől függően, az idő változhat, folyamatosan nézni kell!). Figyeljük, hogy mindig legyen elég leve. Esetlegesen önthetünk utána és utána is fűszerezhetünk. Ha a hús kész, nekieshetünk a krumplipucolásnak :) Ügyesebbek, lustábbak, edzettebbek a mirelittel előnyben vannak, ők már izzíthatják az olajat sütéshez. Aki nem rendelkezik ilyennel, az szépen nekiállhat megpucolni, megmosni, és hasábokra vágni a krumplit, aztán kisütni. Ha ezzel is készen vagyunk, a jó kis szaftos husit összekeverjük a hasábkrumplival(nem kell féni, a krumpli kicsit beissza a szaftot,attól lesz isteni íze), készíthetünk mellé kis ubisalátát, vagy elővehetünk egy savanyúságot, és jó étvágyat, lehet pusztítani, frissen a legjobb :)

    Jó étvágyat hozzá!

    Ezen receptem korábban megjelent a www.alabella.blog.hu weboldalamon is.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek