Vajbabos házi rétes camembertes mártással recept

Hozzávalók:
- A lent leírt módon elkészített, vagy 1 csomag készen vásárolt rétestészta
- 45 dkg vajbab
- 2 szelet kukoricás kenyér
- 3 dkg vaj
- 2 dl száraz fehérbor
- 20 dkg szeletelt bacon
- 1 kisebb fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- kevés olívaolaj
- só, bors
A mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl tej
- 12 dkg Tihany camembert sajt
- 1 dl száraz fehérbor
- 1,5 dl tejföl
- só, fehér bors, őrölt szerecsendió
- kis csokor petrezselyem zöld
Hozzávalók a rétestésztához:
Elkészítése:
A rétestészta elkészítése:
A rétestésztához meleg vízben feloldom a sót és belekeverem az ecetet, a liszteket tálba szitálom, hozzáadok egy kanál zsírt, ezzel elmorzsolom, hozzáadom a tojást, majd apránként hozzáadom a vizet, amennyit felvesz a liszt. Összegyúrom, jól kidolgozom, kis tálkába teszem, olajjal megkenem a tetejét, lefedve, fél órát langyos helyen pihentetem. Míg a tészta pihen, addig elkészítem a tölteléket.
A töltelék elkészítése:
A kenyeret kisebb kockákra vágom, a hagymát félbe vágva, mindkét felét felszeletelem, a fokhagymát felaprítom. A bacont kétujjnyi darabokra vágom, teflon edényben megpirítom. Miután megpirult, kiveszem és a hátra maradt zsírjában megpirítom a kenyérkockákat, majd ezt is félreteszem egy kis tálkában.
Az edény aljára teszek egy kanálnyi vajat néhány csepp olívaolajjal, ebben megpirítom a hagymát és a fokhagymát, közben hozzáadom a babérlevelet. Ráteszem a vajbabot, megsózom, borsozom, majd az egészet felöntöm 2 dl fehérborral, visszateszem a bacont és fedő alatt 10-15 perc alatt az egészet puhára párolom. Mikor a bab megpuhult félreteszem hűlni, de előtte beleforgatom a pirított kenyérkockákat is. Akkor jó, ha marad egy kis szaftja, hogy a kenyér felszívja.
A mártás elkészítése:
Amíg a töltelék hűl, addig egy másik edényben, vajon világosra pirítom a lisztet, majd felengedem a borral és hozzáöntöm a tejet, majd beleteszem a felkockázott camembert, megsózom, őrölt fehér borsot, és egy csipetnyi szerecsendiót adok hozzá. Mikor a sajt elolvadt hozzákeverem a tejfölt és az egészet összeforralom.
Összeállítás:
A rétestésztát miután pihent, lisztezett, tiszta abroszon először kilapítgatom, majd belülről kifelé haladva óvatosan kihúzom téglalap alakúra, szinte hártya vékonyságúra, a szélén maradó vastagabb részeket levágom. Kicsit hagyom szikkadni, majd a felületét kevés olvasztott zsírral megkenem, majd a tölteléket egyenletesen elosztom rajta, úgy hogy a szélein 5-6 centit szabadon hagyok.
Miután rátettem a babot a két hosszabbik szélét behajtom, majd az abrosz segítségével lazán feltekerem, szilikon lappal bélelt tepsire fordítom, a tetejét lekenem tojássárgájával, és előmelegített sütőben, 220 fokon, 30 perc alatt pirosra sütöm.
Mikor megsült, felszeletelem, sajtmártással tálalom, a tetejét aprított petrezselyemmel meghintem.
A vajbabos házi rétes camembertes mártással kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 11 g
Zsír: 13 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »