Puszta szelet recept
Hozzávalók:
Páchoz:
- 1 evőkanál steak fűszerkeverék
- 1/2 evőkanál fokhagymapor
- 3 evőkanál étolaj
- 8 szelet borjúhús (comb vagy felsál)
Lecsóhoz:
- 2 fej vöröshagyma
- 2 kg lecsópaprika
- 2 hegyes erős paprika
- 1 kg paradicsom
- bors
- só
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Velőhőz:
- 1 nagyobb fej hagyma
- 30 dkg velő (sertés agyvelő)
- 2 fej vöröshagyma
- 2 ek zsír
- só
- bors
- friss petrezselyem apróra vágva (opcionális)
- 1 teáskanál pirospaprika
Tálaláshoz:
- sült szalonna
- adagonként 1 tükörtojás
Elkészítése:
A pác hozzávalóit elkeverjük, majd a bepácoljuk vele a húst. Ezután hűtőbe rakjuk, amíg a többi hozzávalót elkészítjük.
Elkészítjük a lecsós alapot. A paprikát vágjuk fel, de a csumáját ne tegyük bele az ételbe. A paradicsom szárát vágjuk ki, majd vágjuk szeletekre.
Dinszteljük meg a hagymát. A hagymás alapra rátesszük a paprikát és a paradicsomot. Öntünk alá egy kevés vizet, majd lefedjük és hagyjuk, hogy a saját levében 30-35 perc alatt megpárolódjon. Sózzuk és borsozzuk. Verjük fel a tojásokat, majd öntsük a lecsóalapra. 4-5 percig folyamatos kevergetés mellett belefőzzük a tojásokat a lecsóba.
Tegyük félre a lecsót és készítsük el a velőt: a hagymát felaprítjuk és zsíron megdinszteljük. Amint szép aranybarna, tegyük rá a velőt. Nagy lángon gyakran kevergetve megpirítjuk, majd sózzuk és erősen borsozzuk. Amint kész, átkeverjük még pirospaprikával is.
A velőt keverjük el a lecsóban.
A szalonna szeleteket süssük ropógosra serpenyőben.
Egy serpenyőben süssük meg a tükörtojásokat is.
A tálaláshoz rakjunk a tányérra egy szelet húst, majd tegyünk a tetejére a velőkrémből egy nagyobb adagnyit. A velőkrém tetejére rakjuk rá a tükörtojást, majd a sült szalonnát is. Az elkészült ételet ízlés szerint tálaljuk valamilyen körettel. Jól ilik hozzá a steak vagy sült burgonya.