Puszta szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Páchoz:

  • 1 evőkanál steak fűszerkeverék
  • 1/2 evőkanál fokhagymapor
  • 3 evőkanál étolaj
  • 8 szelet borjúhús (comb vagy felsál)

Lecsóhoz:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 kg lecsópaprika
  • 2 hegyes erős paprika
  • 1 kg paradicsom
  • bors
  • 3 tojás

Velőhőz:

  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 30 dkg velő (sertés agyvelő)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 ek zsír
  • bors
  • friss petrezselyem apróra vágva (opcionális)
  • 1 teáskanál pirospaprika

Tálaláshoz:

  • sült szalonna
  • adagonként 1 tükörtojás

Elkészítése:

A pác hozzávalóit elkeverjük, majd a bepácoljuk vele a húst. Ezután hűtőbe rakjuk, amíg a többi hozzávalót elkészítjük.

Elkészítjük a lecsós alapot. A paprikát vágjuk fel, de a csumáját ne tegyük bele az ételbe. A paradicsom szárát vágjuk ki, majd vágjuk szeletekre.

Dinszteljük meg a hagymát. A hagymás alapra rátesszük a paprikát és a paradicsomot. Öntünk alá egy kevés vizet, majd lefedjük és hagyjuk, hogy a saját levében 30-35 perc alatt megpárolódjon. Sózzuk és borsozzuk. Verjük fel a tojásokat, majd öntsük a lecsóalapra. 4-5 percig folyamatos kevergetés mellett belefőzzük a tojásokat a lecsóba.

Tegyük félre a lecsót és készítsük el a velőt: a hagymát felaprítjuk és zsíron megdinszteljük. Amint szép aranybarna, tegyük rá a velőt. Nagy lángon gyakran kevergetve megpirítjuk, majd sózzuk és erősen borsozzuk. Amint kész, átkeverjük még pirospaprikával is.

A velőt keverjük el a lecsóban.

A szalonna szeleteket süssük ropógosra serpenyőben.

Egy serpenyőben süssük meg a tükörtojásokat is.

A tálaláshoz rakjunk a tányérra egy szelet húst, majd tegyünk a tetejére a velőkrémből egy nagyobb adagnyit. A velőkrém tetejére rakjuk rá a tükörtojást, majd a sült szalonnát is. Az elkészült ételet ízlés szerint tálaljuk valamilyen körettel. Jól ilik hozzá a steak vagy sült burgonya.