Majonézes burgonyasaláta recept
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya (héjastul)
- 1 nagy fej hagyma (nekem épp csak lilahagymám volt itthon, de vörössel szoktam készíteni)
- 1 nagy pohár tejföl
- 3 evőkanál majonéz
- 2 db keményre főtt FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- bors
- pici porcukor (ha édesebben szereted )
Salátalé:
- 1 liter hideg víz
- 6 ek cukor
- 4 ek ecet
Elkészítése:
A burgonyákat alaposan megtisztítjuk, majd héjastul, sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük. Forrón lehúzzuk a héjukat, és felkarikázzuk. Közben elkészítjük a salátalevet: hideg vízben feloldjuk a cukrot, és hozzákeverjük az ecetet. A felkarikázott, még meleg krumplit ebbe a lébe tesszük, hogy jól átjárja az íze.
A salátalevet felhasználjuk a felcsíkozott hagymák és a még meleg, felaprított főtt tojások marinálásához is. Miután mindent átjár a salátalé, leszűrjük a hozzávalókat, és áttesszük a majonézes tejföllel készült alapba. Ha van maradék sült hús, felkockázva azt is hozzáadhatjuk, hogy még tartalmasabb legyen a saláta. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges, egy kevés porcukorral is ízesítjük.
Az egészet óvatosan összeforgatjuk. Bár elsőre levesesebbnek tűnhet, a krumpli egy része felszívja a salátalevet, így az állaga tökéletesen krémes lesz.
Halak vagy sültek mellé kiváló köret, ami bármilyen étkezés alkalmával megállja a helyét.