Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kapros vegyes saláta recept

Kapros vegyes saláta
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 2 kg uborka
    • 1,5 kg lecsópaprika
    • 1,5 kg paradicsom
    • 1 csomó új lila hagyma (kb. 1 kg újhagymával helyettesíthető)
    • 8 gerezd fokhagyma
    • 1 kisebb csokor friss kapor
    • 1 ek só
    • 2 ek almaecet
    • 1 csapott ek szorbit/vagy cukor
    • 3 ek extra szűz olívaolaj

    Elkészítése:

    Minden hozzávalót ízlés szerinti, de lehetőleg kisebb darabokra felvágunk. A paradicsomokat 8 részre, a paprikát negyedelt karikákra, az új lila hagymákat szintén, az uborkákat pedig félbe, majd három részre vágjuk, és feldaraboljuk így.

    Egy nagy keverőtálba először a lila hagymát vágjuk, majd 1 ek sóval meghintjük, jól összeforgatjuk, és fél óráig hagyjuk állni. Majd rászeleteljük a paprikát, és ismét összekeverjük. Erre kerülnek az uborkadarabok, majd az egészet elkeverjük 2 kanálnyi almaecettel, és 2 ek olívaolajjal.

    Egyenletesen megszórjuk kevés szorbittal, majd elkeverjük a nagyon apróra vágott kaporlevelekkel, melyeknek a szárait előtte eltávolítjuk, és a fokhagymaolajjal, amit a következő módon készítünk: a feldarabolt fokhagymát annyi olajjal kisebb edényben megöntözzük, hogy éppen ellepje. Fél órás ázás után a tört fokhagymából kioldódik az illóanyag, és az így keletkezett fokhagymaolajat keverjük a salátához. (A megmaradt fokhagymát másnap pl. pörkölthöz használhatjuk fel, de a fokhagymaolaj helyett megteszi 4-5 gerezd szétnyomott fokhagyma is.)
    A feldarabolt paradicsomot külön edényben enyhén megsózzuk, olívaolajjal megöntözzük, majd vigyázva, hogy ne törjön, a többi hozzávalóval elkeverjük.

    Tipp:

    Ünnepi rendezvényre készült bográcsos marhapörkölt mellé, kisebb mennyiségben is készülhet. Az arányok változatlanok, vissza kell osztani a hozzávalók mennyiségét!

    A kapros vegyes saláta kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 29 kcal
    Fehérje: 1 g
    Szénhidrát: 4 g
    Zsír: 1 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá