Vaníliakrémes palacsinta karamellizált körtével recept

Hozzávalók:
Palacsintához:
- 20 dkg finom liszt
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- csipet só
- 2 tk cukor
- 3-4 dl szénsavas ásványvíz
- 2 ek olaj (+ a sütéshez)
Karamellizált körtéhez:
- 3 körte
- 1/2 citrom leve
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 ek méz
- 1 mk őrölt fahéj
Vaníliakrémhez:
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 2 ek barna cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 10 dk vaj
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg vaj a tepsi kikenéséhez
A tepsiben lévő palacsinta tetejére:
- 2 dl tejföl
- 2 ek barna cukor
- 1 marék apróra vágott dió
Elkészítése:
A tojásokat szórjuk meg egy csipet sóval, a cukorral és keverjük össze. Ezután keverjünk hozzá 2 dl szénsavas ásványvizet, majd szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre. Keverés közben, adjunk hozzá még annyi ásványvizet, hogy egy sűrűbb palacsintatésztát kapjunk.
Ezután adjuk hozzá az olajat, majd szintén keverjük simára és hagyjuk legalább egy fél órát állni mielőtt hozzálátnánk a sütéshez.
Végül kiolajozott palacsintasütőben, süssük meg a palacsintákat, majd tartsuk melegen.
A körtét hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, vágjuk fel kisebb kockákra, majd facsarjuk rá a citromlevet és forgassuk össze.
Egy serpenyőbe kanalazzuk bele a mézet, adjuk hozzá a felkockázott körtét, ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, és a vaníliás cukorral, majd pár perc alatt karamellizáljuk roppanósra (nem kell alá folyadék és arra figyeljünk, hogy a körte még roppanós maradjon).
Ezután hűtsük ki, majd csepegtessük le alaposan, mielőtt a krémhez adnánk.
A pudingpor keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a kristálycukrot és szintén keverjük simára. Ezután állandó keverés mellett főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez adnánk (én kevergetve hűtöttem ki, mert így szép sima krémet kaptam).
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a felkockázott puha vajat, majd keverjük habosra. Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot és keverjük simára.
Ezután a simára kevert krémhez adjuk hozzá az előzőleg lecsepegtetett karamellizált körtét, majd fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.
A palacsintákat ezután töltsük meg a krémmel, majd helyezzük egy vajjal kikent tepsibe egymás mellé.
A tejfölt keverjük össze a barna cukorral és egyenletesen kenjük rá a tepsiben lévő palacsinták tetejére, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, hogy a palacsinta kissé összesüljön és a dió megpörkölődjön (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.
Tipp:
Tálalás előtt helyezzük tányérra a palacsintát, majd úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »