Hortobágyi csirkés palacsinta recept
Hozzávalók:
A palacsintatésztához (személyenként 2 db palacsinta):
- 20 dkg liszt
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj
- 1 csapott kávéskanál só
- 4 dl tej
- 1 dl szódavíz
A sütéshez:
- olaj vagy vaj
A töltelékhez:
- 1 kg csirkecomb vagy csirke aprólék
- 1 evőkanál zsír
- 20 dkg enyhén füstös zsírszalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- só
A mártáshoz:
- a pörkölt leve
- 2-3 dl tejszín vagy tejföl, de lehet felesben is
- 2 evőkanál keményítő vagy liszt
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- dsíszítéshez tejföl petrezselyemzöld vagy valamilyen más zöldfűszernövény
Elkészítése:
Elkészítjük a csirkét.
Az apróra vágott hagymát a kisült szalonna zsírján és a zsíron aranysárgára pirítjuk, rádobjuk és megfonnyasztjuk a kockára vágott paradicsomot és a zöldpaprikát. Rászórjuk a pirospaprikát, kevés vízzel felöntjük, majd rátesszük a húst.
Sózzuk, borsozzuk és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk.
Amíg a csirke elkészül, kisütjük a palacsintákat. A hozzávalókat csomómentesre keverjük és olajjal vagy vajjal vékonyan kikent palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat.
A csirkehúst kiszedjük a szaftból, eltávolítjuk róla a bőrt, kicsontozzuk és finomra vágjuk (én késes robotgépbe teszem a csirkehúst, 3-4 evőkanálnyi paprikás mártást adok hozzá, majd sózom, borsozom és a géppel krémesre keverem).
Ezután a palacsintákat megtöltjük.
Elkészítjük a pörköltszaftból a mártást: a lisztet kiverjük a tejszínnel, a zúzott fokhagymát beleöntjük a szaftba és összeforraljuk. Lehet kevés vízzel felengedni, ha túl sűrű.
A megtöltött palacsintákat tálra sorakoztatjuk, meglocsoljuk a paprikás-tejfölös mártással és a tetejére tejfölt locsolunk és megszórjuk petrezselyemzölddel.
Tipp:
A pörkölt alapban a kisült szalonna zsír plusz ízt ad a füstízével majd a mártáshoz, de nem lesz erőteljes íze ha figyelünk az arányokra.
A tejszíntől krémeseb lesz a mártás.
A törött paprikából érdemes egy fél evőkanállal többet tenni a pörkölt alapba, mert így a tejszínes-tejfölös sűrítés után is meg marad a szép piros színe.
A vajtól a palacsinta lágy marad sütés után és szépen tekerhető, nem szárad ki másnap sem.
Én csirkecombból készítem, mert a comb sokkal szaftosabb mint bármelyik más része csirkének.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 tökéletes keksz recept, ami garantáltan elnyeri a tetszésed!
A kekszek egyszerűek, mégis ellenállhatatlanul finomak. Ebben a válogatásba
Tovább olvasom »12 villámgyorsan összedobható süti recept
Nincs sok időd, de valami édes finomságra vágysz? Ez a válogatás 12 szuperg
Tovább olvasom »TOP 12 csirkés főétel, amikkel pikk-pakk elkészülsz
A csirkés ételek mindig jó választások, ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk
Tovább olvasom »8 mennyei töltött fánk, amit imádni fogsz
A töltött fánkok a farsang megkoronázott édességei, amelyek minden alkalomr
Tovább olvasom »Amit a szennyvíz csatorna problémáiról tudni érdemes – Nőknek és mindenkinek (x)
Briák László vízvezeték szerelő, Budapest A szennyvíz csatorna problémák ta
Tovább olvasom »12 szuper fánk, ami nélkül nincs farsang
A farsang elképzelhetetlen fánk nélkül, hiszen ez az időszak a vidámságról
Tovább olvasom »