Diós-lekváros csúsztatott palacsintatorta csokiöntettel recept

Hozzávalók:
Palacsintához:
- 25 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 3 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 3 nagy
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg olvasztott vaj
- kell még hozzá pár kanál olaj a palacsintasütő kikenéséhez
Töltelékhez:
- ízlés szerint lekvár (sárgabarack, szilva… stb)
- darált dió, reszelt citromhéj, porcukor, vaníliás cukor és őrölt fahéj keveréke
Csokoládéöntethez:
- 5 dl tej
- 12 dkg csokoládé (70 %-os)
- 3 ek barna cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 ek holland kakaópor
- 3 tk étkezési keményítő
- 2-3 ek rum
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal és az összemorzsolt élesztővel.
A tojásokat keverjük simára a cukorral, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a tejet, a tejszínt és az olvasztott vajat.
Ezután keverjük simára a lisztes keverékkel, és hagyjuk legalább egy órát pihenni, mielőtt elkezdenénk sütni a palacsintákat.
Közben egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Készítsük elő a diós tölteléket és a lekvárt.
A palacsintasütőt kenjük ki olajjal, majd az alaposan átkevert tésztából csorgassunk bele egy merőkanálnyit és az alsó felét süssük pirosra (csak az alsó felét kell megsütni, nem kell átfordítani!!!).
Amikor a palacsinta egyik fele szép pirosra sült, csúsztassuk át a sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a sült oldala legyen lefelé. Ezután szórjuk meg a diós keverékkel.
A következő palacsintának is süssük pirosra az egyik felét, majd a sült felével felfelé, borítsuk rá a diós töltelékre. Ezután kenjük meg ízlés szerint lekvárral.
A rétegezést addig folytassuk ameddig el nem fogynak a palacsinták (arra figyeljünk, hogy mindig a sült oldala kerüljön felülre).
A legfelső palacsintát már ne kenjük meg lekvárral és ne szórjuk meg dióval sem.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 30 percig (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsin teljesen kihűlni.
A keményítőt keverjük simára egy kevés tejjel.
A maradék tejet melegítsük fel, majd vegyük le a tűzről, tördeljük bele a csokoládét és addig keverjük, még teljesen felolvad.
Ezután keverjük hozzá a cukrot, a kakaót, a rumot, majd az előzőleg tejjel simára kevert étkezési keményítőt is.
Tegyük vissza a tűzre és állandó kevergetés mellett, kb 10 perc alatt főzzük sűrűre az öntetet, majd hűtsük ki egészen.
A teljesen kihűlt palacsintatorta tetejét csorgassuk meg ízlés szerint a csokoládéöntettel, majd szórjuk meg darált dióval.
Tálaláskor a palacsintatortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd a maradék csokoládéöntet külön kínáljuk hozzá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »