Diós-lekváros csúsztatott palacsintatorta csokiöntettel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós-lekváros csúsztatott palacsintatorta csokiöntettel

Hozzávalók:
Palacsintához:

  • 25 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 3 dl tej
  • 2 dl habtejszín
  • 3 nagy tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • kell még hozzá pár kanál olaj a palacsintasütő kikenéséhez

Töltelékhez:

  • ízlés szerint lekvár (sárgabarack, szilva… stb)
  • darált dió, reszelt citromhéj, porcukor, vaníliás cukor és őrölt fahéj keveréke

Csokoládéöntethez:

  • 5 dl tej
  • 12 dkg csokoládé (70 %-os)
  • 3 ek barna cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek holland kakaópor
  • 3 tk étkezési keményítő
  • 2-3 ek rum

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal és az összemorzsolt élesztővel.

A tojásokat keverjük simára a cukorral, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a tejet, a tejszínt és az olvasztott vajat.

Ezután keverjük simára a lisztes keverékkel, és hagyjuk legalább egy órát pihenni, mielőtt elkezdenénk sütni a palacsintákat.

Közben egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Készítsük elő a diós tölteléket és a lekvárt.

A palacsintasütőt kenjük ki olajjal, majd az alaposan átkevert tésztából csorgassunk bele egy merőkanálnyit és az alsó felét süssük pirosra (csak az alsó felét kell megsütni, nem kell átfordítani!!!).

Amikor a palacsinta egyik fele szép pirosra sült, csúsztassuk át a sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a sült oldala legyen lefelé. Ezután szórjuk meg a diós keverékkel.

A következő palacsintának is süssük pirosra az egyik felét, majd a sült felével felfelé, borítsuk rá a diós töltelékre. Ezután kenjük meg ízlés szerint lekvárral.

A rétegezést addig folytassuk ameddig el nem fogynak a palacsinták (arra figyeljünk, hogy mindig a sült oldala kerüljön felülre).

A legfelső palacsintát már ne kenjük meg lekvárral és ne szórjuk meg dióval sem.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 30 percig (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsin teljesen kihűlni.

A keményítőt keverjük simára egy kevés tejjel.

A maradék tejet melegítsük fel, majd vegyük le a tűzről, tördeljük bele a csokoládét és addig keverjük, még teljesen felolvad.

Ezután keverjük hozzá a cukrot, a kakaót, a rumot, majd az előzőleg tejjel simára kevert étkezési keményítőt is.

Tegyük vissza a tűzre és állandó kevergetés mellett, kb 10 perc alatt főzzük sűrűre az öntetet, majd hűtsük ki egészen.

A teljesen kihűlt palacsintatorta tetejét csorgassuk meg ízlés szerint a csokoládéöntettel, majd szórjuk meg darált dióval.

Tálaláskor a palacsintatortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd a maradék csokoládéöntet külön kínáljuk hozzá.