Zabpelyhes kenyérke recept
Ők is elkészítették
Ez a zabpehellyel készült kenyér féleség. Nagyon finom, langyosan kedvenc lekvárunkkal megkenve uzsonnára vagy akár vacsorára fogyasztva. Törjetek ti is egy darabot belőle.
Hozzávalók:
- 22 dkg liszt
- 1/2 kk sütőpor
- 1/2 kk só
- 3 dkg zabpehely + 1 ek a tetejére
- 3 dkg vaj
- 12 ml tej + egy kevés a kenyér kenéséhez
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy kisebb tepsit sütőpappírral bélelünk.
Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, belekeverjük a sót, sütőport és a zabpelyhet. A vajat kis kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a lisztes keverékben. Hozzáöntjük a tejet, így egy lágy tésztát kapunk.
Borítsuk ki lisztezett felületre és gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk. Nyújtsuk ki 15 cm-es kerek formára és egy éles késsel osszuk a tetejét cikkekre.
Kenjük le tejjel és szórjuk meg zabpehellyel. Előmelegített sütő középső rácsára tolva úgy 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp:
Szép duzzadt kenyérkénket rácsra téve kissé kihűtjük, majd egy darabot törve kedvenc lekvárunkkal vagy befőttünkkel tálaljuk! Jó étvágyat!