Zabpelyhes kenyérke

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Zabpelyhes kenyérke

Ez a zabpehellyel készült kenyér féleség. Nagyon finom, langyosan kedvenc lekvárunkkal megkenve uzsonnára vagy akár vacsorára fogyasztva. Törjetek ti is egy darabot belőle.

Hozzávalók:

  • 22 dkg liszt
  • 1/2 kk sütőpor
  • 1/2 kk só
  • 3 dkg zabpehely + 1 ek a tetejére
  • 3 dkg vaj
  • 12 ml tej + egy kevés a kenyér kenéséhez

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy kisebb tepsit sütőpappírral bélelünk.

Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, belekeverjük a sót, sütőport és a zabpelyhet. A vajat kis kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a lisztes keverékben. Hozzáöntjük a tejet, így egy lágy tésztát kapunk.

Borítsuk ki lisztezett felületre és gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk. Nyújtsuk ki 15 cm-es kerek formára és egy éles késsel osszuk a tetejét cikkekre.

Kenjük le tejjel és szórjuk meg zabpehellyel. Előmelegített sütő középső rácsára tolva úgy 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp:

Szép duzzadt kenyérkénket rácsra téve kissé kihűtjük, majd egy darabot törve kedvenc lekvárunkkal vagy befőttünkkel tálaljuk! Jó étvágyat!