Vízen kullogó recept
Hozzávalók:
- 80 dkg finomliszt (eredeti recept szerint 30 dkg)
- 3 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 1 dl tejcsipet só
- 2,5 dl tejföl
- 2,5 dl zsír
- 2 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- kb 0,5 kg kristálycukor a forgatáshoz
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, a zsírt adjuk hozzá utoljára. Egy konyharuhát vagy textilpelenkát alaposan kikenünk zsírral, ezért nem fog elázni a víztől. A közepére tesszük a tésztát, majd bekötjük a ruhát. Egy nagyobb fazékba vizet engedünk. A ruhát egy konyharuha nyelére fűzzük fel, és így engedjük bele a vízbe. (A fakanáltól nem tud átfordulni a tészta.)
A kelesztés akár 2-4 óráig is tarthat a víz és a szoba hőmérsékletétől függően. Ahogyan a tészta kel, úgy jön fel a víz felszínére. Ha megkelt kiemeljük a vízből és lisztezett nyújtódeszkára tesszük.
Nyolc egyenlő részre osztjuk. Egy tálcára kristálycukrot szórunk. Ezen a tálcán a tésztákból egyenként ujjnyi vastagságú rudakat sodrunk (kb 35-40 cm hosszúak lesznek), majd félbe hajtjuk, de lehet más formát is választani. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-18 perc alatt megsütjük.