Vízen kullogó

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Vízen kullogó

Hozzávalók:

  • 80 dkg finomliszt (eredeti recept szerint 30 dkg)
  • 3 egész tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 dl tejcsipet só
  • 2,5 dl tejföl
  • 2,5 dl zsír
  • 2 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • kb 0,5 kg kristálycukor a forgatáshoz

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, a zsírt adjuk hozzá utoljára. Egy konyharuhát vagy textilpelenkát alaposan kikenünk zsírral, ezért nem fog elázni a víztől. A közepére tesszük a tésztát, majd bekötjük a ruhát. Egy nagyobb fazékba vizet engedünk. A ruhát egy konyharuha nyelére fűzzük fel, és így engedjük bele a vízbe. (A fakanáltól nem tud átfordulni a tészta.)

A kelesztés akár 2-4 óráig is tarthat a víz és a szoba hőmérsékletétől függően. Ahogyan a tészta kel, úgy jön fel a víz felszínére. Ha megkelt kiemeljük a vízből és lisztezett nyújtódeszkára tesszük.

Nyolc egyenlő részre osztjuk. Egy tálcára kristálycukrot szórunk. Ezen a tálcán a tésztákból egyenként ujjnyi vastagságú rudakat sodrunk (kb 35-40 cm hosszúak lesznek), majd félbe hajtjuk, de lehet más formát is választani. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-18 perc alatt megsütjük.