Virslis rudak sajtszószba mártogatva recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 70 dkg finomliszt
- 1 kk só
- 3 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 1 ek libazsír
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 40 dkg frankfurti virsli
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
- kömény vagy egyéb más magvak a díszítéshez
Sajtszószhoz:
- 3 dl tej
- 275 ml főzőtejszín
- 1 tk étkezési keményítő
- 20 dkg trappista sajt
- 5 dkg parmezán sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk só
- 1-1 nagy csipet őrölt szerecsendió, kömény és bors
- 1 kis csokor friss petrezselyemzöld
Továbbá:
- lila és/vagy csemegehagyma
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalóval puha tésztát gyúrunk. Letakarva 40 percet pihentetjük.
Amíg kel a tészta, a virsliket hosszában 4-be vágjuk. A sajtokat lereszeljük. A tejszínben az étkezési keményítőt csomómentesen elkeverjük.
Egy edénybe beleöntjük a tejet, hozzáadjuk a sajtokat, a reszelt fokhagymát és forralásig melegítjük, míg a sajtok fel nem oldódnak és kissé nyúlóssá válik. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket és a petrezselymet, majd behabarjuk a tejszínes keverékkel.
Miután felforrt elzárjuk a lángot és félretesszük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre tesszük és fél centi vastag téglalapra kisodorjuk. A szélére helyezett virslicsíkok behajtása után levágjuk és így afféle töltött hosszú rudakat készítünk, amiket kissé megsodrunk, hogy a szélei összeragadjanak.
Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, megkenjük felvert tojással, szórunk rá a magvakból és 190 fokra előmelegített sütőbe téve 15-18 perc alatt megsütjük.
Miután kissé kihűlt, ízlés szerint felaprított hagymát szórhatunk a sajtszószra és mártogathatjuk.
Jó étvágyat kívánok!