Virslis rudak sajtszószba mártogatva

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Virslis rudak sajtszószba mártogatva

Hozzávalók:
Hozzávalók:

  • 70 dkg finomliszt
  • 1 kk só
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 ek libazsír
  • 1 tojás
  • 40 dkg frankfurti virsli
  • 1 tojás a lekenéshez
  • kömény vagy egyéb más magvak a díszítéshez

Sajtszószhoz:

  • 3 dl tej
  • 275 ml főzőtejszín
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 20 dkg trappista sajt
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk só
  • 1-1 nagy csipet őrölt szerecsendió, kömény és bors
  • 1 kis csokor friss petrezselyemzöld

Továbbá:

  • lila és/vagy csemegehagyma

Elkészítése:

Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalóval puha tésztát gyúrunk. Letakarva 40 percet pihentetjük.

Amíg kel a tészta, a virsliket hosszában 4-be vágjuk. A sajtokat lereszeljük. A tejszínben az étkezési keményítőt csomómentesen elkeverjük.

Egy edénybe beleöntjük a tejet, hozzáadjuk a sajtokat, a reszelt fokhagymát és forralásig melegítjük, míg a sajtok fel nem oldódnak és kissé nyúlóssá válik. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket és a petrezselymet, majd behabarjuk a tejszínes keverékkel.

Miután felforrt elzárjuk a lángot és félretesszük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre tesszük és fél centi vastag téglalapra kisodorjuk. A szélére helyezett virslicsíkok behajtása után levágjuk és így afféle töltött hosszú rudakat készítünk, amiket kissé megsodrunk, hogy a szélei összeragadjanak.

Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, megkenjük felvert tojással, szórunk rá a magvakból és 190 fokra előmelegített sütőbe téve 15-18 perc alatt megsütjük.

Miután kissé kihűlt, ízlés szerint felaprított hagymát szórhatunk a sajtszószra és mártogathatjuk.

Jó étvágyat kívánok!