Variálható kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 7 dkg élesztő
- 1 ek cukor (ha édesen készítjük akkor 3 ek)
- 2 ek só (ha édesen készítjük akkor 1 tk)
- 2 dl langyos olaj
- 5 dl tej
A tetejére:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Kevés tejet meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A többi hozzávalót egy nagyobb edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is és jól összegyúrjuk, majd kb 5 percig dagasztjuk (mivel a férjem cukorbeteg, ezért egyharmad rész teljes kiőrlésű liszttel készítettem. Nagyon szépen megkelt).
A kész tésztát letakarva meleg helyen 40-45 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kissé tágyúrjuk, majd annyi részre osztjuk, amennyi kiflit szeretnénk (8-10). A tésztákat egyenként ovális alakúra nyújtjuk, ha szeretnénk meg is tölthetjük akár sós vagy édes töltelékkel, majd feltekerjük és kifli formára hajlítjuk.
Vagy a kész tésztát elfelezzük, kör alakúra nyújtjuk és cikkekre vágjuk (akár így is lehet formázni).
A kész kilfiket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymástól távolabb, felvert tojással lekenjük, majd 10 percet pihentetjük. Ekkor újból lekenjük tojással és ha sósan készítjük, akkor megszórhatjuk akkor sóval, köménymaggal, szezámmaggal, … stb, ha édesen akkor kristálycukorral.
A 190 fokra előmelegített sütőben kb 10-15 perc alatt megsütjük a kifliket.
Tipp:
Az alap tészta édesen és sósan is elkészíthető, de töltelék nélkül is nagyon finom.