Variálható kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 7 dkg élesztő
  • 1 ek cukor (ha édesen készítjük akkor 3 ek)
  • 2 ek só (ha édesen készítjük akkor 1 tk)
  • 2 dl langyos olaj
  • 5 dl tej

A tetejére:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

Kevés tejet meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A többi hozzávalót egy nagyobb edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is és jól összegyúrjuk, majd kb 5 percig dagasztjuk (mivel a férjem cukorbeteg, ezért egyharmad rész teljes kiőrlésű liszttel készítettem. Nagyon szépen megkelt).

A kész tésztát letakarva meleg helyen 40-45 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kissé tágyúrjuk, majd annyi részre osztjuk, amennyi kiflit szeretnénk (8-10). A tésztákat egyenként ovális alakúra nyújtjuk, ha szeretnénk meg is tölthetjük akár sós vagy édes töltelékkel, majd feltekerjük és kifli formára hajlítjuk.

Vagy a kész tésztát elfelezzük, kör alakúra nyújtjuk és cikkekre vágjuk (akár így is lehet formázni).

A kész kilfiket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymástól távolabb, felvert tojással lekenjük, majd 10 percet pihentetjük. Ekkor újból lekenjük tojással és ha sósan készítjük, akkor megszórhatjuk akkor sóval, köménymaggal, szezámmaggal, … stb, ha édesen akkor kristálycukorral.

A 190 fokra előmelegített sütőben kb 10-15 perc alatt megsütjük a kifliket.

Tipp:

Az alap tészta édesen és sósan is elkészíthető, de töltelék nélkül is nagyon finom.