Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Túrós-lekváros töltött fánk recept

Túrós-lekváros töltött fánk
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat



  • Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 30 dkg liszt
    • 1 nagy csipet só
    • 2 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1 dl tej
    • 2 dkg friss élesztő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 5 dkg margarin

    Töltelékhez:

    • 15 dkg túró
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 0,5 (kezeletlen) citrom héja
    • Pár kk meggylekvár

    Továbbá:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje az összeragasztáshoz
    • Kb. 5 dl olaj a sütéshez
    • 1 ek porcukor a szóráshoz

    Elkészítése:

    Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni.

    A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, az olvasztott margarint. Jól összedolgozzuk.

    Ha picit ragadós a tészta, akkor lisztezett felületen átgyúrjuk.

    Meleg helyen, lefedve kb. 1 órát kelesztjük.

    Közben az áttört túrót elkeverjük a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával.

    A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.

    Egy közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

    Minden második közepére teszünk egy kiskanál túrót, arra pedig egy kevés lekvárt.

    A tészta szélét lekenjük a tojás fehérjével, majd befedjük egy másik tészta koronggal.

    A szélét egy kicsit lenyomkodjuk, majd letakarva további 35-40 percet hagyjuk kelni.

    A hulladék tésztát szintén összegyúrjuk és kinyújtjuk, szaggatjuk.

    Egy fedeles tálba olajat forrósítunk, majd ha már jó forró, akkor a fánkokat fejjel lefelé belehelyezzük.

    Kevés ideig fedő alatt sütjük, majd fedő nélkül megfordítva a másik oldalukat is megsütjük.

    Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

    Porcukorral meghintve kínáljuk.

    Tipp:

    Egy kevés azonnal felhasználandó túróm volt a hűtőben. Belecsempésztem hát egy pár fánkba. Anyukám meggylekvárjából is került bele.

    Ami pedig a legnagyobb boldogság volt számomra, hogy a válogatós gyermekem, aki semmiben sem hajlandó a túrót megenni, az első fánk után azt mondta, hogy „anya, én szeretem a túrót és kérek még egy fánkot”.

    12 db fánk lett ebből az adag tésztából.
    További fázisfotók megtekinthetők a blogon.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá