Túrós-lekváros töltött fánk recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 nagy csipet só
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg margarin
Töltelékhez:
- 15 dkg túró
- 1 tasak vaníliás cukor
- 0,5 (kezeletlen) citrom héja
- Pár kk meggylekvár
Továbbá:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje az összeragasztáshoz
- Kb. 5 dl olaj a sütéshez
- 1 ek porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, az olvasztott margarint. Jól összedolgozzuk.
Ha picit ragadós a tészta, akkor lisztezett felületen átgyúrjuk.
Meleg helyen, lefedve kb. 1 órát kelesztjük.
Közben az áttört túrót elkeverjük a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Minden második közepére teszünk egy kiskanál túrót, arra pedig egy kevés lekvárt.
A tészta szélét lekenjük a tojás fehérjével, majd befedjük egy másik tészta koronggal.
A szélét egy kicsit lenyomkodjuk, majd letakarva további 35-40 percet hagyjuk kelni.
A hulladék tésztát szintén összegyúrjuk és kinyújtjuk, szaggatjuk.
Egy fedeles tálba olajat forrósítunk, majd ha már jó forró, akkor a fánkokat fejjel lefelé belehelyezzük.
Kevés ideig fedő alatt sütjük, majd fedő nélkül megfordítva a másik oldalukat is megsütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Egy kevés azonnal felhasználandó túróm volt a hűtőben. Belecsempésztem hát egy pár fánkba. Anyukám meggylekvárjából is került bele.
Ami pedig a legnagyobb boldogság volt számomra, hogy a válogatós gyermekem, aki semmiben sem hajlandó a túrót megenni, az első fánk után azt mondta, hogy „anya, én szeretem a túrót és kérek még egy fánkot”.
12 db fánk lett ebből az adag tésztából.
További fázisfotók megtekinthetők a blogon.