Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sokmagvas zsemle recept

Sokmagvas zsemle
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 60 dkg liszt
    • 2 kk só
    • 2,5 dkg élesztő
    • 3,8 dl tej
    • 2 ek cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 5 dkg margarin

    Tetejére:

    • 1 kisebb egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 ek lenmag
    • 2 ek szezámmag
    • 1 tk egész mák

    Elkészítése:

    Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl meleg, de nem forró tejben 1 evőkanál cukorral.

    A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a margarint, a tojás sárgáját, és a maradék tejet fokozatosan adagolva alaposan kidagasztjuk.

    Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

    A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.

    Zsemléket formázunk a tésztadarabokból úgy, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe fektetünk és a szélétől a közepe felé elkezdjük a gombóc közepébe nyomni a tésztát.

    Ezután fejjel lefelé, sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk. (Érdemes távolabb tenni egymástól, mert még nőni fognak.)

    Ott még kb. 30 percet kelesztjük, majd lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal, mákkal.

    200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

    Rácson hagyjuk kihűlni.

    Tipp:

    Isteni puha, kiváló szendvics alapanyag, de akár burgernek is remek.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá