Sokmagvas zsemle

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Sokmagvas zsemle

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3,8 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg margarin

Tetejére:

  • 1 kisebb egész tojás
  • 2 ek lenmag
  • 2 ek szezámmag
  • 1 tk egész mák

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl meleg, de nem forró tejben 1 evőkanál cukorral.

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a margarint, a tojás sárgáját, és a maradék tejet fokozatosan adagolva alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.

Zsemléket formázunk a tésztadarabokból úgy, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe fektetünk és a szélétől a közepe felé elkezdjük a gombóc közepébe nyomni a tésztát.

Ezután fejjel lefelé, sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk. (Érdemes távolabb tenni egymástól, mert még nőni fognak.)

Ott még kb. 30 percet kelesztjük, majd lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal, mákkal.

200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Isteni puha, kiváló szendvics alapanyag, de akár burgernek is remek.