Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Rusztikus krumplis kenyér recept

Rusztikus krumplis kenyér
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    Öreg tésztához:

    • 15 dkg kenyérliszt (BL80)
    • 0,3 dkg friss élesztő
    • 0,9 dl víz

    Kenyérhez:

    • 20 dkg megfőtt, áttört krumpli (3 kisebb darab)
    • a fenti összes öregtészta
    • 50 dkg kenyérliszt (BL80)
    • 1 púpos tk só
    • 1 dkg friss élesztő
    • 2,4 dl krumpli főzőlé

    Elkészítése:

    Az öregtésztát előző este összeállítjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és jól összedolgozzuk. Letakarva egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni. Ez 10-12 óra.

    A megtisztított, apró kockára vágott krumplit puhára főzzük, leszűrjük, a főzőlevet felfogjuk és a zöldséget alaposan áttörjük. A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a darabokra tépkedett öregtésztát, a langyosra hűlt krumplit és lassan adagoljuk a meleg, de nem forró főzőlevet. Ha a tészta nagyon ragadna, adhatunk hozzá 1-2 tk lisztet. Alaposan kidagasztjuk.

    Lefedve, meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük.

    Ezután lazán átgyúrjuk a tésztát. Visszarakjuk a tálba kelni további 20 percet.

    A sütőt előmelegítjük maximális hőfokra (nálam 250 fok) egy nagyméretű, fedeles jénaival a belsejében. (Az enyém egy 8 literes kacsasütő.)

    A második kelesztés végén a jénait kiemeljük a sütőből, kikenjük vékonyan olajjal, megszórjuk liszttel.

    Lisztes kézzel a megkelt tésztát átemeljük a jénaiba. Ráhelyezzük a jénai fedelét, a sütőbe toljuk.

    10 percig a maximális hőfokon (250) sütjük, majd mérsékeljük 200 fokra. 35 perc sütés után egy kis edénykébe vizet teszünk a sütő aljába és levesszük a jénai fedelét. További 15 percet sütjük.

    Végül kiemeljük a jénaiból és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

    Tipp:

    További képek megtekinthetők a blogon.
    Az elkészítési idő nem tartalmazza az öregtészta pihentetési idejét.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá