Rusztikus krumplis kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Öreg tésztához:
- 15 dkg kenyérliszt (BL80)
- 0,3 dkg friss élesztő
- 0,9 dl víz
Kenyérhez:
- 20 dkg megfőtt, áttört krumpli (3 kisebb darab)
- a fenti összes öregtészta
- 50 dkg kenyérliszt (BL80)
- 1 púpos tk só
- 1 dkg friss élesztő
- 2,4 dl krumpli főzőlé
Elkészítése:
Az öregtésztát előző este összeállítjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és jól összedolgozzuk. Letakarva egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni. Ez 10-12 óra.
A megtisztított, apró kockára vágott krumplit puhára főzzük, leszűrjük, a főzőlevet felfogjuk és a zöldséget alaposan áttörjük. A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a darabokra tépkedett öregtésztát, a langyosra hűlt krumplit és lassan adagoljuk a meleg, de nem forró főzőlevet. Ha a tészta nagyon ragadna, adhatunk hozzá 1-2 tk lisztet. Alaposan kidagasztjuk.
Lefedve, meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük.
Ezután lazán átgyúrjuk a tésztát. Visszarakjuk a tálba kelni további 20 percet.
A sütőt előmelegítjük maximális hőfokra (nálam 250 fok) egy nagyméretű, fedeles jénaival a belsejében. (Az enyém egy 8 literes kacsasütő.)
A második kelesztés végén a jénait kiemeljük a sütőből, kikenjük vékonyan olajjal, megszórjuk liszttel.
Lisztes kézzel a megkelt tésztát átemeljük a jénaiba. Ráhelyezzük a jénai fedelét, a sütőbe toljuk.
10 percig a maximális hőfokon (250) sütjük, majd mérsékeljük 200 fokra. 35 perc sütés után egy kis edénykébe vizet teszünk a sütő aljába és levesszük a jénai fedelét. További 15 percet sütjük.
Végül kiemeljük a jénaiból és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
További képek megtekinthetők a blogon.
Az elkészítési idő nem tartalmazza az öregtészta pihentetési idejét.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »