Rusztikus krumplis kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Öreg tésztához:
- 15 dkg kenyérliszt (BL80)
- 0,3 dkg friss élesztő
- 0,9 dl víz
Kenyérhez:
- 20 dkg megfőtt, áttört krumpli (3 kisebb darab)
- a fenti összes öregtészta
- 50 dkg kenyérliszt (BL80)
- 1 púpos tk só
- 1 dkg friss élesztő
- 2,4 dl krumpli főzőlé
Elkészítése:
Az öregtésztát előző este összeállítjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és jól összedolgozzuk. Letakarva egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni. Ez 10-12 óra.
A megtisztított, apró kockára vágott krumplit puhára főzzük, leszűrjük, a főzőlevet felfogjuk és a zöldséget alaposan áttörjük. A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a darabokra tépkedett öregtésztát, a langyosra hűlt krumplit és lassan adagoljuk a meleg, de nem forró főzőlevet. Ha a tészta nagyon ragadna, adhatunk hozzá 1-2 tk lisztet. Alaposan kidagasztjuk.
Lefedve, meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük.
Ezután lazán átgyúrjuk a tésztát. Visszarakjuk a tálba kelni további 20 percet.
A sütőt előmelegítjük maximális hőfokra (nálam 250 fok) egy nagyméretű, fedeles jénaival a belsejében. (Az enyém egy 8 literes kacsasütő.)
A második kelesztés végén a jénait kiemeljük a sütőből, kikenjük vékonyan olajjal, megszórjuk liszttel.
Lisztes kézzel a megkelt tésztát átemeljük a jénaiba. Ráhelyezzük a jénai fedelét, a sütőbe toljuk.
10 percig a maximális hőfokon (250) sütjük, majd mérsékeljük 200 fokra. 35 perc sütés után egy kis edénykébe vizet teszünk a sütő aljába és levesszük a jénai fedelét. További 15 percet sütjük.
Végül kiemeljük a jénaiból és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
További képek megtekinthetők a blogon.
Az elkészítési idő nem tartalmazza az öregtészta pihentetési idejét.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »