Rusztikus krumplis kenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

Öreg tésztához:

  • 15 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 0,3 dkg friss élesztő
  • 0,9 dl víz

Kenyérhez:

  • 20 dkg megfőtt, áttört krumpli (3 kisebb darab)
  • a fenti összes öregtészta
  • 50 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 1 púpos tk só
  • 1 dkg friss élesztő
  • 2,4 dl krumpli főzőlé

Elkészítése:

Az öregtésztát előző este összeállítjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és jól összedolgozzuk. Letakarva egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni. Ez 10-12 óra.

A megtisztított, apró kockára vágott krumplit puhára főzzük, leszűrjük, a főzőlevet felfogjuk és a zöldséget alaposan áttörjük. A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a darabokra tépkedett öregtésztát, a langyosra hűlt krumplit és lassan adagoljuk a meleg, de nem forró főzőlevet. Ha a tészta nagyon ragadna, adhatunk hozzá 1-2 tk lisztet. Alaposan kidagasztjuk.

Lefedve, meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük.

Ezután lazán átgyúrjuk a tésztát. Visszarakjuk a tálba kelni további 20 percet.

A sütőt előmelegítjük maximális hőfokra (nálam 250 fok) egy nagyméretű, fedeles jénaival a belsejében. (Az enyém egy 8 literes kacsasütő.)

A második kelesztés végén a jénait kiemeljük a sütőből, kikenjük vékonyan olajjal, megszórjuk liszttel.

Lisztes kézzel a megkelt tésztát átemeljük a jénaiba. Ráhelyezzük a jénai fedelét, a sütőbe toljuk.

10 percig a maximális hőfokon (250) sütjük, majd mérsékeljük 200 fokra. 35 perc sütés után egy kis edénykébe vizet teszünk a sütő aljába és levesszük a jénai fedelét. További 15 percet sütjük.

Végül kiemeljük a jénaiból és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

További képek megtekinthetők a blogon.
Az elkészítési idő nem tartalmazza az öregtészta pihentetési idejét.