Hozzávalók:
Öreg tésztához:
Kenyérhez:
Elkészítése:
Az öregtésztát előző este összeállítjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és jól összedolgozzuk. Letakarva egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni. Ez 10-12 óra.
A megtisztított, apró kockára vágott krumplit puhára főzzük, leszűrjük, a főzőlevet felfogjuk és a zöldséget alaposan áttörjük. A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a darabokra tépkedett öregtésztát, a langyosra hűlt krumplit és lassan adagoljuk a meleg, de nem forró főzőlevet. Ha a tészta nagyon ragadna, adhatunk hozzá 1-2 tk lisztet. Alaposan kidagasztjuk.
Lefedve, meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük.
Ezután lazán átgyúrjuk a tésztát. Visszarakjuk a tálba kelni további 20 percet.
A sütőt előmelegítjük maximális hőfokra (nálam 250 fok) egy nagyméretű, fedeles jénaival a belsejében. (Az enyém egy 8 literes kacsasütő.)
A második kelesztés végén a jénait kiemeljük a sütőből, kikenjük vékonyan olajjal, megszórjuk liszttel.
Lisztes kézzel a megkelt tésztát átemeljük a jénaiba. Ráhelyezzük a jénai fedelét, a sütőbe toljuk.
10 percig a maximális hőfokon (250) sütjük, majd mérsékeljük 200 fokra. 35 perc sütés után egy kis edénykébe vizet teszünk a sütő aljába és levesszük a jénai fedelét. További 15 percet sütjük.
Végül kiemeljük a jénaiból és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
További képek megtekinthetők a blogon.
Az elkészítési idő nem tartalmazza az öregtészta pihentetési idejét.