Rózsafánk recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 1,5 dl tejföl
- 5 dkg hideg margarin
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 ek porcukor
- csipet só
- esetleg rumaroma (ízlés szerint, de el is maradhat)
Sütéshez:
- étolaj
Tetejére:
- sárgabarack lekvár
Szóráshoz:
- porcukor
Elkészítése:
Nekem ebből az adagból 14 db fánkom lett.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd beletesszük a tészta többi hozzávalóját és jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Folpackba becsomagoljuk és kb 15 percre betesszük a hűtőbe pihenni.
Lisztezett, sík felületen kb 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és három különböző nagyságú, kerek szaggatóval kiszúrjuk.
A kiszaggatott korongok széleit egy ollóval becsipkedjük.
Összeállítás: legalul a legnagyobb korong van, majd rátesszük a középméretű korongot és végül a legkisebbet. Mielőtt egymásra raknánk a korongokat, a korongok közepét kenjük le vízzel (én a vizes ujjammal kentem le), így sütés közben nem esik szét. Mikor már egymáson van a három különböző nagyságú korong a közepébe az ujjunkkal nyomjunk egy mélyedést (ide kerül, majd sütés után a lekvár).
Bő, forró étolajban mind két oldalát szép, világos barnára sütjük.
Ha kihűlt megszórjuk a tetejét porcukorral és a mélyedésbe lekvárt teszünk.