Rózsafánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dl tejföl
  • 5 dkg hideg margarin
  • 3 tojássárgája
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 ek porcukor
  • csipet só
  • esetleg rumaroma (ízlés szerint, de el is maradhat)

Sütéshez:

  • étolaj

Tetejére:

  • sárgabarack lekvár

Szóráshoz:

  • porcukor

Elkészítése:

Nekem ebből az adagból 14 db fánkom lett.

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd beletesszük a tészta többi hozzávalóját és jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Folpackba becsomagoljuk és kb 15 percre betesszük a hűtőbe pihenni.

Lisztezett, sík felületen kb 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és három különböző nagyságú, kerek szaggatóval kiszúrjuk.

A kiszaggatott korongok széleit egy ollóval becsipkedjük.

Összeállítás: legalul a legnagyobb korong van, majd rátesszük a középméretű korongot és végül a legkisebbet. Mielőtt egymásra raknánk a korongokat, a korongok közepét kenjük le vízzel (én a vizes ujjammal kentem le), így sütés közben nem esik szét. Mikor már egymáson van a három különböző nagyságú korong a közepébe az ujjunkkal nyomjunk egy mélyedést (ide kerül, majd sütés után a lekvár).

Bő, forró étolajban mind két oldalát szép, világos barnára sütjük.

Ha kihűlt megszórjuk a tetejét porcukorral és a mélyedésbe lekvárt teszünk.