Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Házi rétes recept

Házi rétes
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 6 dl finom rétesliszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • pici só
    • langyos víz
    • 1 ek ecet
    • diónyi zsír vagy 1 ek étolaj

    A tészta kenéséhez:

    • kb 1,5 dl olaj

    Túrókrémhez:

    • 1 kg túró
    • cukor ízlés szerint
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 2-3 ek tejföl
    • 10 dkg szőlő
    • 1 üveg barack befőtt

    Meggyes töltelékhez:

    • 3 dl búzadara
    • 3 dl víz
    • csipet só
    • kevés olaj
    • meggy ízlés szerint
    • cukor ízlés szerint

    Elkészítése:

    A lisztetés a tojást annyi langyos vízzel dolgozzuk ki, hogy a tészta ne ragadjon sem a tálra, sem a kezünkre (kb 3 dl, de függ a liszt minőségétől!). Az összedolgozás kb 10 perc. Közepes keménységű legyen a tészta.

    Az asztalra tesszük a terítőt, kevés liszttel meghintjük, majf a tésztát a közepére tesszük. Letakarjuk és 20 percet pihentetjük.
    11080560_1656453851242265_7326510771654250063_o
    Következik a nyújtás. Az egész terítőt beszórjuk kevés liszttel. A tészta tetejét bekenjük olajjal és lisztezett kézzel elkezdjük a tésztát húzogatni az asztal széle felé. Amikor már lehet, akkor a tészta alá nyúlunk és lassan, óvatosan alulról a kézfejünkkel nyújtjuk. Addig ismételjük, amíg szinte átlátszik az abrosz mintája és a tészta már kiér az asztal széléig. Az sem baj, ha lelóg róla. A tészta legszélét, ami kicsit vastagabb, azt levágjuk.
    11069473_1656453954575588_8459685242362100412_o
    A töltelékhez a túróba belekkeverjük a vaníliás cukrot és a kristálycukrot, valamint a tojások sárgáját és ha szükséges, akkor adunk hozzá kevés tejfölt. Aki szereti tehet bele mazsolát is. A befőttet pedig felkockázzuk.

    A tészta feljes felületét meglocsoljuk kevés olajjal, majd a tölteléket szétterítjük a tészta felén, majd rárakosgatjuk a barackot.

    A meggyes töltelékhez kevés olajon megpirítjuk a búzadarát a sóval, majd felöntjük a vízzel és fedő alatt hagyjuk megpuhulni, mint a rizst, majd kihűtjük. Ha kész, akkor rászórjuk a tészta felére, majd ráterítjük a meggyes és ízlés szerint megszórjuk cukorral.
    11084185_1656454054575578_799270072196502996_o
    A terítő segítségével elkezdjük feltekerni. Amikor végeztünk, akkor tepsibe tesszük. Én nem szoktam elvágni, U alakúra hajtom és ráteszem a tepsire, de lehet akár 3-4 rúdba is vágni.

    A tészta tejetét megkenjük olajjal, majd 180 fokra melegített sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük.

    A rétes természetesen készíthető más töltelékkel is: alma, meggy, mák, káposzta.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá