Házi rétes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 6 dl finom rétesliszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- pici só
- langyos víz
- 1 ek ecet
- diónyi zsír vagy 1 ek étolaj
A tészta kenéséhez:
- kb 1,5 dl olaj
Túrókrémhez:
- 1 kg túró
- cukor ízlés szerint
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 cs vaníliás cukor
- 2-3 ek tejföl
- 10 dkg szőlő
- 1 üveg barack befőtt
Meggyes töltelékhez:
- 3 dl búzadara
- 3 dl víz
- csipet só
- kevés olaj
- meggy ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
Elkészítése:
A lisztetés a tojást annyi langyos vízzel dolgozzuk ki, hogy a tészta ne ragadjon sem a tálra, sem a kezünkre (kb 3 dl, de függ a liszt minőségétől!). Az összedolgozás kb 10 perc. Közepes keménységű legyen a tészta.
Az asztalra tesszük a terítőt, kevés liszttel meghintjük, majf a tésztát a közepére tesszük. Letakarjuk és 20 percet pihentetjük.
Következik a nyújtás. Az egész terítőt beszórjuk kevés liszttel. A tészta tetejét bekenjük olajjal és lisztezett kézzel elkezdjük a tésztát húzogatni az asztal széle felé. Amikor már lehet, akkor a tészta alá nyúlunk és lassan, óvatosan alulról a kézfejünkkel nyújtjuk. Addig ismételjük, amíg szinte átlátszik az abrosz mintája és a tészta már kiér az asztal széléig. Az sem baj, ha lelóg róla. A tészta legszélét, ami kicsit vastagabb, azt levágjuk.
A töltelékhez a túróba belekkeverjük a vaníliás cukrot és a kristálycukrot, valamint a tojások sárgáját és ha szükséges, akkor adunk hozzá kevés tejfölt. Aki szereti tehet bele mazsolát is. A befőttet pedig felkockázzuk.
A tészta feljes felületét meglocsoljuk kevés olajjal, majd a tölteléket szétterítjük a tészta felén, majd rárakosgatjuk a barackot.
A meggyes töltelékhez kevés olajon megpirítjuk a búzadarát a sóval, majd felöntjük a vízzel és fedő alatt hagyjuk megpuhulni, mint a rizst, majd kihűtjük. Ha kész, akkor rászórjuk a tészta felére, majd ráterítjük a meggyes és ízlés szerint megszórjuk cukorral.
A terítő segítségével elkezdjük feltekerni. Amikor végeztünk, akkor tepsibe tesszük. Én nem szoktam elvágni, U alakúra hajtom és ráteszem a tepsire, de lehet akár 3-4 rúdba is vágni.
A tészta tejetét megkenjük olajjal, majd 180 fokra melegített sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük.
A rétes természetesen készíthető más töltelékkel is: alma, meggy, mák, káposzta.