Cseresznyés és tökös-mákos rétes recept
Hozzávalók:
A tésztához: (6 rúdhoz)
- 2 kis pohár kefir
- 3 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- liszt
- pici só
Cseresznyés töltelékhez:
- 1 kg magozott cseresznye
- cukor ízlés szerint
- pici őrölt fahéj
Tökös-mákos töltelékhez:
- 1 kg gyalult tök (mirelit is lehet)
- 2-3 dl tejföl
- porcukor ízlés szerint
- 10-15 dkg darált mák
A tészta megkenéséhez:
- 2,5 dl olaj
- 25 dkg liszt
- A rudak kenéséhez:olaj
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból,a kefireket,tojásokat összedolgozzuk kevés sóval és annyi lisztet adunk hozzá,hogy rétestészta állagú legyen.
Cipót formálunk belőle és téglalap alakúra kinyújtjuk. Olajból, lisztből zsemleszínű rántást készítünk(nem folyósat) 2,5 dl étolaj, 25 dkg liszt,kihűtjük és a kinyújtott tésztára kenjük.
(ettől lesz majd leveles a rétesünk) Felcsavarjuk,mint a bejglit és 6 részre osztjuk. Mindegyiket egyenként kinyújtjuk,olajjal lekenjük és a kívánt töltelékkel megtöltjük,feltekerjük,tepsibe helyezzük és mindegyik rudat olajjal lekenjük és sütjük. Amikor szép piros,akkor kész. Kivesszük a sütőből,kicsit megszórjuk porcukorral,konyharuhával letakarjuk,kicsit megnyomkodjuk. 10 perc után szeletelhető és porcukorral hinthető.
A tökös- mákos töltelék:
A tököt legyalultam,cukroztam,darált mákkal és tejföllel összekevertem.