Rákóczi túrós recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 30 dkg rétesliszt
- 30 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 tk reszelt citromhéj
- 1 csomag sütőpor
- 1/2 tk szódabikabóna
- tejföl
- 1 csomat vaníliás cukor
- csipet só
- 1/2 dl sütőrum (aroma is lehet)
Tetejére:
- 1 nagy üveg házi barackdzsem
- 20 dkg porcukor
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 1 kg túró
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
A lisztet, porcukrot, sütőport és a szódabikarbónát alaposan összekeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal. A többi alapanyagot és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta gyúrható és nyújtható legyen. Folpackba csomagoljuk a tésztát és minimum egy órára hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra, hőlégkeveréssel. A túrót áttörjük és hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a citrom héját.
Egy 34*22 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk, majd a kinyújtott tésztát beleterítjük. 15 percre betoljuk a sütőbe.
A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, majd lassan szórjuk bele a porcukrot és verjük keményre.
15 perc után kivesszük a tepsit a sütőből, a még meleg tésztára rákenjük a fél üveg lekvárt, majd a lekváron eloszlatjuk, majd betoljuk a 180 fokra melegített sütőbe 45 percre.
Az elkészült habot habzsákba vagy nylonba töltjük, a sarkán lyukat vágunk és a sütemény tetejét berácsozzuk vele. 150 fokon szárítjuk. Amikor megsült a rácsokba 1-1 kanál lekvárt teszünk.