Rákóczi túrós

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 30 dkg rétesliszt
  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • 2 tk reszelt citromhéj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1/2 tk szódabikabóna
  • tejföl
  • 1 csomat vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1/2 dl sütőrum (aroma is lehet)

Tetejére:

  • 1 nagy üveg házi barackdzsem
  • 20 dkg porcukor
  • 6 tojás fehérje
  • 1 kg túró
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

A lisztet, porcukrot, sütőport és a szódabikarbónát alaposan összekeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal. A többi alapanyagot és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta gyúrható és nyújtható legyen. Folpackba csomagoljuk a tésztát és minimum egy órára hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 160 fokra, hőlégkeveréssel. A túrót áttörjük és hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a citrom héját.

Egy 34*22 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk, majd a kinyújtott tésztát beleterítjük. 15 percre betoljuk a sütőbe.

A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, majd lassan szórjuk bele a porcukrot és verjük keményre.

15 perc után kivesszük a tepsit a sütőből, a még meleg tésztára rákenjük a fél üveg lekvárt, majd a lekváron eloszlatjuk, majd betoljuk a 180 fokra melegített sütőbe 45 percre.

Az elkészült habot habzsákba vagy nylonba töltjük, a sarkán lyukat vágunk és a sütemény tetejét berácsozzuk vele. 150 fokon szárítjuk. Amikor megsült a rácsokba 1-1 kanál lekvárt teszünk.