Pozsonyi kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 23 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- 1 kk só
- 1,5 dkg élesztő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 13 dkg tej
A mák töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg édes morzsa(darált keksz)
- 0,5 – 0,5 narancs és citrom reszelt héja
- 5 dkg mazsola (narancslébe áztatva)
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 közepes alma (reszelve)
- 15 dkg kristálycukor
- 0,5 dl víz
A gesztenyés töltelékhez:
- 25 dkg natúr gesztenye massza
- 5 dkg édes morzsa (kekszmorzsa)
- 2 tk rumaroma (vagy sütőrum)
- porcukor ízlés szerint
- 1 kk fahéj
- narancslé (ha túl száraznak értékelnénk az állagot)
A kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A mazsolát beáztatjuk a narancslébe, majd a mákos töltelék száraz alapanyagait egy tálban összekeverjük. A vízhez hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk, majd a száraz anyagokra öntjük. Hozzáadjuk a citrom és narancs reszelt héját, fahéjat és az almát is.
A gesztenyés töltelékhez a gesztenyét krumplinyomón áttörjük, kekszmorzsával és aromával, cukorral ízesítjük. Ha nagyon száraz lenne akkor narancslével érjük el a formázható állagot (használhatjuk azt amiben áztattuk a mazsolát).
A tésztához a lisztet és a porcukort és tálba szitáljuk, majd a hideg tej felébe morzsoljuk az élesztőt. A tej másik felében elkeverjük a tojás sárgáját és a sót. Mindkét tejes keveréket a liszthez adjuk és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ne használjunk több lisztet! Ha minden pontosan ki van mérve, akkor a megfelelő állagú tésztát kell kapnunk!
A tésztát nejlonba csomagolva hűtőbe tesszük.
A tölteléket megformáljuk, kb 3 dkg súlyú legyen és hosszúkás, henger alakú. Felhasználásig letakarjuk. A tésztát henger alakúra formázzuk és 4 dkg-os részekre osztjuk. Gombóccá formáljuk, tenyerünkkel kissé ellapítjuk, majd nyújtófával ovális alakúra nyújtjuk. A tölteléket az ovális szélére helyezzük, két végét kissé elkeskenyítjük és szorosan feltekerjük szivar alakban. Kissé sodrunk még a tésztán és vágott felével az alján formázzuk kedvünk szerinti alakúra.
Sütőpapíros lemezre téve a kifliket vékonyan lekenjük felvert tojással és hideg helyre tesszük amíg megszárad rajta a máz. Ismételt kenés következik (vékonyan), ezúttal már meleg helyen kelesztve a kifliket. Ahogy nő a tészta térfogata szép márvány minta rajzolódik ki rajtuk.
Előmelegített 180 fokos sütőben 15-18 perc alatt szép fényes, aranybarnára sülnek.
Tipp:
Hideg tejjel dolgozzunk és nem kell érlelni az élesztőt! Csak akkor lisztezzünk a tészta alá, ha feltétlenül szükséges, különben nem lesz finom omlós a süteményünk ,)