Pozsonyi kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 23 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 kk só
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 tojás sárgája
  • 13 dkg tej

A mák töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg édes morzsa(darált keksz)
  • 0,5 – 0,5 narancs és citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola (narancslébe áztatva)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 közepes alma (reszelve)
  • 15 dkg kristálycukor
  • 0,5 dl víz

A gesztenyés töltelékhez:

  • 25 dkg natúr gesztenye massza
  • 5 dkg édes morzsa (kekszmorzsa)
  • 2 tk rumaroma (vagy sütőrum)
  • porcukor ízlés szerint
  • 1 kk fahéj
  • narancslé (ha túl száraznak értékelnénk az állagot)

A kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A mazsolát beáztatjuk a narancslébe, majd a mákos töltelék száraz alapanyagait egy tálban összekeverjük. A vízhez hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk, majd a száraz anyagokra öntjük. Hozzáadjuk a citrom és narancs reszelt héját, fahéjat és az almát is.

A gesztenyés töltelékhez a gesztenyét krumplinyomón áttörjük, kekszmorzsával és aromával, cukorral ízesítjük. Ha nagyon száraz lenne akkor narancslével érjük el a formázható állagot (használhatjuk azt amiben áztattuk a mazsolát).

A tésztához a lisztet és a porcukort és tálba szitáljuk, majd a hideg tej felébe morzsoljuk az élesztőt. A tej másik felében elkeverjük a tojás sárgáját és a sót. Mindkét tejes keveréket a liszthez adjuk és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ne használjunk több lisztet! Ha minden pontosan ki van mérve, akkor a megfelelő állagú tésztát kell kapnunk!
A tésztát nejlonba csomagolva hűtőbe tesszük.

A tölteléket megformáljuk, kb 3 dkg súlyú legyen és hosszúkás, henger alakú. Felhasználásig letakarjuk. A tésztát henger alakúra formázzuk és 4 dkg-os részekre osztjuk. Gombóccá formáljuk, tenyerünkkel kissé ellapítjuk, majd nyújtófával ovális alakúra nyújtjuk. A tölteléket az ovális szélére helyezzük, két végét kissé elkeskenyítjük és szorosan feltekerjük szivar alakban. Kissé sodrunk még a tésztán és vágott felével az alján formázzuk kedvünk szerinti alakúra.

Sütőpapíros lemezre téve a kifliket vékonyan lekenjük felvert tojással és hideg helyre tesszük amíg megszárad rajta a máz. Ismételt kenés következik (vékonyan), ezúttal már meleg helyen kelesztve a kifliket. Ahogy nő a tészta térfogata szép márvány minta rajzolódik ki rajtuk.

Előmelegített 180 fokos sütőben 15-18 perc alatt szép fényes, aranybarnára sülnek.

Tipp:

Hideg tejjel dolgozzunk és nem kell érlelni az élesztőt! Csak akkor lisztezzünk a tészta alá, ha feltétlenül szükséges, különben nem lesz finom omlós a süteményünk ,)