Karamellás, fehércsokis almáspite recept
Ők is elkészítették
Tésztához:
- 250 g liszt
- 125 gr vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek cukor
- 1/2 tk só
- 40 ml hideg víz
Töltelék:
- 4-5 nagyobb alma
- 1,5-2 dl tejszín
- 20 dkg cukor
- 4-5 ek fahéj
- 10 dkg fehér csoki
- 1 vanília rúd magjai
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd a közepébe ütjük a tojást, hozzáadjuk a felkockázott vajat, a sót és a cukrot. Elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat, közben fokozatosan hozzáöntjük a vizet is. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük felhasználásig.
Az almákat meghámozzuk és lereszeljük. Közben egy nagyobb serpenyőben elkezdjük karamellizálni a cukrot. Amikor a cukor teljesen felolvadt, hozzáadjuk a vanília magjait, majd óvatosan, apránként belecsurgatjuk a tejszínt. Figyeljünk, mert a tejszín hozzáadásakor felhabzik!
Amikor a keverék lehiggadt, a reszelt almát kézzel kinyomjuk, hogy eltávolítsuk a felesleges levet, majd az almát a karamellhez adjuk. Alaposan elkeverjük, és hozzáadunk 100 gramm fehércsokoládét, amit felolvasztunk benne. Ha a csoki is felolvadt, készen is vagyunk.
Eközben a piteformát kivajazzuk, a tésztát vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. A pereménél kissé hosszabbra hagyjuk, majd levágjuk a felesleges részt. Villával megszurkáljuk a tészta alját, majd egyenletesen beleterítjük a tölteléket. A maradék tésztát a tetejére helyezzük, és a széleket alaposan összenyomkodjuk.
A pitét 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor megsült, hagyjuk a formában kihűlni, majd óvatosan kifordítjuk, és tálra helyezzük.