Pihentetés nélküli, rögtön puha mézeskalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 ek mézeskalács fűszer (esetleg ízlés szerint mehet bele több is, ha fűszeresebben szeretjük)
- 1,5 tk szódabikarbóna
- 15 dkg puha vaj vagy margarin
- 1,25 dl méz
- 1 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- fél narancs reszelt héja
- 15 dkg porcukor (ennyi cukortól nem lesz nagyon édes, szóval ha valaki szeretne nyugodtan tegyen bele 5 dkg-al többet)
Díszítés:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- kb 20 dkg porcukor (nagyon fontos, hogy finomra legyen őrölve!)
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 kk ecet vagy citromlé
- dekor cukor
Elkészítése:
Figurák:
A lisztet egy edénybe öntjük és hozzáadjuk a porcukrot, a fűszert (vagy fele-fele arányban őrölt fahéjat és szegfűszeget), szódabikarbónát és kézzel összekeverjük.
Ekkor hozzáadjuk a margarint/vajat, mézet, tojást és a narancs héját, majd összegyúrjuk az egészet egynemű masszává.
Közben előkészítjük a formákat. A sütőt begyújtjuk 180 fokra, alul-felül sütéssel.
A tésztát két részre osztjuk, majd az egyik felét lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra vagy kicsit vastagabbra, majd a kiválasztott formákkal kiszúrjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk, hozzátesszük a másik adag tésztához és azt is kinyújtjuk, majd szaggatjuk.
A figurákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk egymástól kicsit távolabb.
A mézes figurákat pontosan 10 percig sütjük 180 fokon. Ne süssük tovább, mert kiszárad és megkeményedik! Mikor letelik a 10 perc (ekkor kicsit még képlékenyek lehetnek), kivesszük a sütőből és kihűtjük a tepsiben. Ha a tésztát kicsit vékonyabbra sikerült nyújtani az sem baj, akkor csökkentsük a sütési időt 1-2 perccel.
Nekünk ebből az adagból 4 nagy gáztepsinyi figuránk lett, de ez függ attól is, hogy milyen vastagra nyújtjuk a tésztát és mekkorák a figurák.
A kisült kalácsok aznap puhák, nem kell várni, bedobozolni, hogy fogyaszthatóak legyenek.
Íróka:
A finom porcukrot átszitáljuk a keményítővel. A fehérjét egy tálba tesszük és kézi vagy gépi habverővel (a legalacsonyabb fokozaton) elkezdjük kihabosítani (nem kell keményre verni!). Kanalanként adagoljuk hozzá a keményítős-porcukros keveréket, citromlevet/ecetet és tovább habosítjuk az egészet.
Annyi porcukrot adagolunk hozzá, hogy nehezen vagy egyáltalán ne folyjon le a haverőről a máz. Ha már csak nehezen vagy egyáltalán nem folyik le, akkor magas fokozaton keverjük az egészet még kb 1 percig.
Közben előkészítünk egy nylon zacskót (vastagabb falút) vagy egy habzsákot egy 1-es vagy 2-es méretű díszítőcsővel és belekanalazzuk a mázat. A végére vagy csomót közünk vagy befőttes gumit teszünk, így nem fog kifolyni a máz díszítés közben. A zacskó végére egy pici lyukat vágunk.
Ha nem használjuk fel az összes mázat azonnal, akkor takarjuk le nedves konyharuhával, így nem fog beszáradni.
Ha ezzel megvagyunk indulhat is a díszítés.
Díszítés:
A kész mázzal kontúrokat húzhatunk és kedvünk szerint dekorálhatjuk a kihűlt mézeseket. A kontúrokat kitölthetjük úgynevezett terülőmázzal. A kész írókát néhány csepp vízzel hígítjuk, hogy kissé folyékony állagot kapjunk. Egy tiszta ecsettel vigyük fel a mézesek felszínére.
Az írókát és a mázat is színezhetjük por és gél állagú festékekkel, amilyenre csak szeretnénk (a folyékonyat kerüljük, attól a máz folyóssá és kezelhetetlenné válik).
Ha terülőmázzal vontuk be a kalácsokat hagyjuk egy éjszakát száradni és másnap írókával vihetünk fel rá újabb díszítést, vagy a terülőmázba, amíg még folyós, szórhatunk színes dekor cukrot.
Tipp:
Az elkészítési idő csak a tészta összeállítását és sütését foglalja magában, a díszítést nem!