Péksütemények leveles tésztából recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2 lap, előre nyújtott leveles tészta (kb 24*40 cm, összesen 540 g)
Töltelék:
- 400 g natúr vajkrém
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tk vaníliaaroma
- 0,5 kg eper (más gyümölccsel is készíthető)
- kb 50 g csokicsepp vagy aprított csoki
Szóráshoz:
- porcukor
Elkészítése:
Mindkét lapot 24*24 cm-es négyzetté vágjuk és a leeső részt félretesszük.
Az egyik nagy négyzetet 9 kisebb négyzetre vágjuk.
Az epret lecsumázzuk, egy részét félbe, a másikat negyedbe vágjuk, a kisebbeket egyben hagyjuk.
A töltelékhez a vajkrémet kikeverjük a cukrokkal és az aromával.
Az egyik kis négyzetet magunk elé vesszük, átlósan félbe hagyjuk és a két oldala mentén bevágjuk, arra figyelve, hogy a vágások ne érjenek össze. Kihajtjuk a tésztát és átlósan áthajtjuk a két szembenlévő sarkát.
A közepére teszünk 1-1 tk tölteléket, majd egy felezett epret. 4-5 kis négyzetet így készítünk el.
A maradékokat magunk elé vesszük. Mindegyik sarkától a közepe felé bevágunk 3/4 részig. A bevágások egyik felét felhajtjuk a közepére, mindegyik bevágással így járunk el.
Közepére tölteléket teszünk és 2-2 negyedelt epret.
Az elkészült, formázott tésztákat egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 200 fokora melegített sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Még forrón megszórjuk porcukorral.
Magunk elé veszünk 1 nagy négyzetet. A négy sarká mentén bevágjuk úgy, hogy a vágások ne érjenek össze. A közepére kenünk tölteléket, 4 kisebb, egész eperszemet teszünk rá és a vágott sarkakat középre hajtjuk úgy, hogy az eprek kilátszódjanak.
A maradék tésztákat is így készítjük el és tepsibe sorakoztatjuk, majd 200 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Még forrón porcukorral megszórjuk.
A maradék tésztát magunk elé fektetjük keresztben, majd bevágjuk, mint a kígyórétesnél (45 fokos szögben), a középen lévő részt megkenjük töltelékkel, rászórjuk a csoki felét, majd a bevágásokat oldalról ráhajtjuk, egyet jobbról, egyet balról.
A másikat is elkészítjük, majd tepsibe tesszük és 200 fokon 20 perc alatt megsütjük. Forrón porcukorral hintjük meg.
Videós segítség:
Tipp:
Elkészíthető más gyümölccsel is, sőt akár túróval, vagy pudinggal is!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »