Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Péksütemények leveles tésztából recept

Péksütemények leveles tésztából
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 2 lap, előre nyújtott leveles tészta (kb 24*40 cm, összesen 540 g)

    Töltelék:

    • 400 g natúr vajkrém
    • 10 dkg porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 2 tk vaníliaaroma
    • 0,5 kg eper (más gyümölccsel is készíthető)
    • kb 50 g csokicsepp vagy aprított csoki

    Szóráshoz:

    • porcukor

    Elkészítése:

    Mindkét lapot 24*24 cm-es négyzetté vágjuk és a leeső részt félretesszük.

    Az egyik nagy négyzetet 9 kisebb négyzetre vágjuk.

    Az epret lecsumázzuk, egy részét félbe, a másikat negyedbe vágjuk, a kisebbeket egyben hagyjuk.

    A töltelékhez a vajkrémet kikeverjük a cukrokkal és az aromával.

    Az egyik kis négyzetet magunk elé vesszük, átlósan félbe hagyjuk és a két oldala mentén bevágjuk, arra figyelve, hogy a vágások ne érjenek össze. Kihajtjuk a tésztát és átlósan áthajtjuk a két szembenlévő sarkát.

    A közepére teszünk 1-1 tk tölteléket, majd egy felezett epret. 4-5 kis négyzetet így készítünk el.

    A maradékokat magunk elé vesszük. Mindegyik sarkától a közepe felé bevágunk 3/4 részig. A bevágások egyik felét felhajtjuk a közepére, mindegyik bevágással így járunk el.

    Közepére tölteléket teszünk és 2-2 negyedelt epret.

    Az elkészült, formázott tésztákat egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 200 fokora melegített sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Még forrón megszórjuk porcukorral.

    Magunk elé veszünk 1 nagy négyzetet. A négy sarká mentén bevágjuk úgy, hogy a vágások ne érjenek össze. A közepére kenünk tölteléket, 4 kisebb, egész eperszemet teszünk rá és a vágott sarkakat középre hajtjuk úgy, hogy az eprek kilátszódjanak.

    A maradék tésztákat is így készítjük el és tepsibe sorakoztatjuk, majd 200 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Még forrón porcukorral megszórjuk.

    A maradék tésztát magunk elé fektetjük keresztben, majd bevágjuk, mint a kígyórétesnél (45 fokos szögben), a középen lévő részt megkenjük töltelékkel, rászórjuk a csoki felét, majd a bevágásokat oldalról ráhajtjuk, egyet jobbról, egyet balról.

    A másikat is elkészítjük, majd tepsibe tesszük és 200 fokon 20 perc alatt megsütjük. Forrón porcukorral hintjük meg.

    Videós segítség:

    Tipp:

    Elkészíthető más gyümölccsel is, sőt akár túróval, vagy pudinggal is!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá