Péksütemények leveles tésztából recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2 lap, előre nyújtott leveles tészta (kb 24*40 cm, összesen 540 g)
Töltelék:
- 400 g natúr vajkrém
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tk vaníliaaroma
- 0,5 kg eper (más gyümölccsel is készíthető)
- kb 50 g csokicsepp vagy aprított csoki
Szóráshoz:
- porcukor
Elkészítése:
Mindkét lapot 24*24 cm-es négyzetté vágjuk és a leeső részt félretesszük.
Az egyik nagy négyzetet 9 kisebb négyzetre vágjuk.
Az epret lecsumázzuk, egy részét félbe, a másikat negyedbe vágjuk, a kisebbeket egyben hagyjuk.
A töltelékhez a vajkrémet kikeverjük a cukrokkal és az aromával.
Az egyik kis négyzetet magunk elé vesszük, átlósan félbe hagyjuk és a két oldala mentén bevágjuk, arra figyelve, hogy a vágások ne érjenek össze. Kihajtjuk a tésztát és átlósan áthajtjuk a két szembenlévő sarkát.
A közepére teszünk 1-1 tk tölteléket, majd egy felezett epret. 4-5 kis négyzetet így készítünk el.
A maradékokat magunk elé vesszük. Mindegyik sarkától a közepe felé bevágunk 3/4 részig. A bevágások egyik felét felhajtjuk a közepére, mindegyik bevágással így járunk el.
Közepére tölteléket teszünk és 2-2 negyedelt epret.
Az elkészült, formázott tésztákat egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 200 fokora melegített sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Még forrón megszórjuk porcukorral.
Magunk elé veszünk 1 nagy négyzetet. A négy sarká mentén bevágjuk úgy, hogy a vágások ne érjenek össze. A közepére kenünk tölteléket, 4 kisebb, egész eperszemet teszünk rá és a vágott sarkakat középre hajtjuk úgy, hogy az eprek kilátszódjanak.
A maradék tésztákat is így készítjük el és tepsibe sorakoztatjuk, majd 200 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Még forrón porcukorral megszórjuk.
A maradék tésztát magunk elé fektetjük keresztben, majd bevágjuk, mint a kígyórétesnél (45 fokos szögben), a középen lévő részt megkenjük töltelékkel, rászórjuk a csoki felét, majd a bevágásokat oldalról ráhajtjuk, egyet jobbról, egyet balról.
A másikat is elkészítjük, majd tepsibe tesszük és 200 fokon 20 perc alatt megsütjük. Forrón porcukorral hintjük meg.
Videós segítség:
Tipp:
Elkészíthető más gyümölccsel is, sőt akár túróval, vagy pudinggal is!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »