Mákos guba párna recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 csomag (800 g) előre nyújtott élesztős, leveles tészta (24*36 cm-es téglalappá nyújtva)
Vaníliás töltelék:
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 2 ek cukor
- 3 dl tej
- 5 dkg vaj vagy margarin
Mákos töltelék:
- 13 dkg őrölt mák
- 6 dkg cukor
- 25 g méz
- 80 ml tej
Tetejére:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- egész mák (elmaradhat)
Elkészítése:
A tejből, cukorból és a pudingporból a szokásos módon elkészítjük a pudingot, majd mikor langyosra hűlt, akkor hozzáadjuk a vajat/margarint és robotgéppel alaposan kihabosítjuk.
A mákos töltelékhez a cukrot, mézet és a tejet összeolvasztjuk. Ekkor hozzáadjuk a mákot és felfőzzük. Mikor elkészült, akkor hozzáadjuk a citrom héját és belekeverjük.
A tésztát kibontjuk és kitekerjük (rajta hagyjuk a sütőpapíron). Állítva magunk elé tesszük és képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk függőlegesen. Középen megkenjük pudinggal, majd a pudingra mákot teszünk. Az egyik szélét ráhajtjuk a sütőpapír segítségével, majd újra megkenjük pudinggal és mákot teszünk rá. Ráhajtjuk a másik szélét és kissé összenyomkodjuk. Ezután az egészet megfordítjuk, hogy a hajtás alulra kerüljün. Recés késsel 6 egyenlő részre vágjuk.
A péksütiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A recés késsel mindegyik süti tetején 2-2 bemetszést ejtünk.
A másik tésztát is ugyanígy készítjük el.
A péksütik tetejét felvert tojással lekenjük. Ezután megszórhatjuk mákkal is ha szeretnénk.
180 fokra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha nem szeretnénk bolti tésztát használni, akkor készítsünk hozzá blundel tésztát saját magunk!