Mákos guba párna

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 csomag (800 g) előre nyújtott élesztős, leveles tészta (24*36 cm-es téglalappá nyújtva)

Vaníliás töltelék:

  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 2 ek cukor
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj vagy margarin

Mákos töltelék:

  • 13 dkg őrölt mák
  • 6 dkg cukor
  • 25 g méz
  • 80 ml tej

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • egész mák (elmaradhat)

Elkészítése:

A tejből, cukorból és a pudingporból a szokásos módon elkészítjük a pudingot, majd mikor langyosra hűlt, akkor hozzáadjuk a vajat/margarint és robotgéppel alaposan kihabosítjuk.

A mákos töltelékhez a cukrot, mézet és a tejet összeolvasztjuk. Ekkor hozzáadjuk a mákot és felfőzzük. Mikor elkészült, akkor hozzáadjuk a citrom héját és belekeverjük.

A tésztát kibontjuk és kitekerjük (rajta hagyjuk a sütőpapíron). Állítva magunk elé tesszük és képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk függőlegesen. Középen megkenjük pudinggal, majd a pudingra mákot teszünk. Az egyik szélét ráhajtjuk a sütőpapír segítségével, majd újra megkenjük pudinggal és mákot teszünk rá. Ráhajtjuk a másik szélét és kissé összenyomkodjuk. Ezután az egészet megfordítjuk, hogy a hajtás alulra kerüljün. Recés késsel 6 egyenlő részre vágjuk.

A péksütiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A recés késsel mindegyik süti tetején 2-2 bemetszést ejtünk.

A másik tésztát is ugyanígy készítjük el.

A péksütik tetejét felvert tojással lekenjük. Ezután megszórhatjuk mákkal is ha szeretnénk.

180 fokra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha nem szeretnénk bolti tésztát használni, akkor készítsünk hozzá blundel tésztát saját magunk!